2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több ezren élhetnek életveszélyes házban

Hír TV

2018. július 22., vasárnap 11:52, frissítve: vasárnap 13:22

Életveszélyes a házuk, ezért azonnal költöznie kell egy egri családnak. A szülők és öt gyermekük ideiglenesen új helyre költözhetnek, de az ingatlant le kell bontani. A családot segítő Béke-telep Akciócsoport vezetője szerint a probléma nem egyedi, országosan több ezren élhetnek életveszélyes házakban.

Két hete egy viharban beázott a tető, és a leszakadt a konyha mennyezete a Farkas-család házában. Csak a szerencsén múlt, hogy senki nem sérült meg. A két szülő és öt gyermeke két szobán osztoznak. Ajtó gyanánt egy függöny szolgál, az ablak helyén egy oda nem illő üveglap. Az egri család 2008-ban vette meg a házat. A felújításhoz szocpolra pályáztak, de az időközben megszűnt, a családok otthonteremtési kedvezményére pedig nem jogosultak. Saját erőből apránként próbálták felújítani az ingatlant, de ez sem volt elég arra, hogy megmentsék a házat.

„Életveszélyes, romos, nagyon rossz állapotban van. Ezt már nem lehet felújítani. Az építészmérnök azt mondta, hogy le kell bontanunk azonnali hatállyal, és el kell hagynunk a házat. Ugye hat kiskorú gyermekünk van. Hát sajnos el kell hagynunk a házat. Ugye az önkormányzat ebben segített, hogy ideiglenes elhelyezést kértünk, de ezzel még nem oldódott meg a problémánk” – mondta Farkas Zsuzsa.

Az Egri Járási Hivatal Építési Hatósága 180 napot adott az ingatlan elbontására. A határozat szerint a házat azonnali hatállyal el kell hagyniuk. A családot a Béke-telep Akciócsoport karolta fel. Vezetőjük szerint csak ebben a városrészben több mint kétszáz ember él hasonló körülmények között.

„Ez nem egyedi eset. Sem itt a Béke-telepen, sem Egerben, hanem az egész országban rengeteg olyan ember él, akinek a háza életveszélyes. És nem látunk közpolitikai beavatkozást arra vonatkozóan, hogy kezeljék ezt a problémát, tehát nem látunk kormányzati szándékot arra, hogy a lakhatási szegénységen változtassanak” – mondta Farkas Zsuzsanna, a Szegényeket Támogató Alap egri alapítványának kuratóriumi elnöke.

A Farkas-család az egri önkormányzat segítségével jövő héten új házba költözhet. Ott azonban csak határozott ideig maradhatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!