2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Több ellenzéki párt is új választást követel

Hír TV

2018. április 17., kedd 19:18, frissítve: kedd 19:41

Több ellenzéki párt új választást követel olyan helyeken, ahol szoros eredmény született. A Jobbik az egyik miskolci körzetben, az LMP Budakeszin és környékén ismételtetné meg a voksolást arra hivatkozva, hogy a végeredményt a törvényes határidőn túl állapították meg. A szakértő szerint azonban ilyen esetekben nincs lehetőség új választásra.

A törvényes határidőn túl, azaz szombat éjfél után állapította meg Miskolc 1-es körzetben a választás végeredményét a helyi választási bizottság, az erről szóló határozatot pedig először visszadátumozták - állítja a jobbikos jelölt, aki alig 127 szavazattal maradt alul a fideszes Csöbör Katalinnál. Jakab Péter a késlekedés miatt új választást követel.

„Az egészre azért derült fény, mert a bizottságnak a jobbikos delegáltja a valós időpontot is rávezette a jegyzőkönyvre és innentől kezdve kényszerhelyzetbe került a választási bizottság, hétfőre összehívtak egy választási ülést, ahol a valós dátummal hoztak egy új határozatot ezzel pedig lényegében egyértelművé tették azt, hogy valóban a törvényi határidőn túl hozták meg a szavazás végeredményéről szóló határozatot. Ez pedig azt jelenti, hogy hivatalos eredmény a Borsodi 1-es választó körzetben nincs” – mondta a Jobbik szóvivője a Hír TV-nek.

Hasonló indokkal követeli a választás megismétlését Budakeszin az LMP társelnöke, ahol ugyancsak szoros eredmény született. A fideszes Csenger-zalán Zsolt kevesebb mint 300 szavazattal előzte meg Szél Bernadettet. Az LMP-s politikus a Facebook-on azt írta: itt is a törvényes határidőn túl hirdettek végeredményt, de több szavazókörben is tapasztaltak problémákat, ezért kifogást nyújtottak be.

Az NVB közben határozatot hozott arról, hogy a szabolcsi Nyírkércs 1. számú szavazókörében jogsértő volt a szavazás, mert több választó is két egyforma szavazólapot kapott.

„Ez a jogszabálysértés 85 érvénytelen szavazatot eredményezett, ami a szavazóköri eredmény érdemi részét érinti” – a kifogást benyújtó Kétfarkú Kutyapárt itt is a szavazás megismétlését szeretné elérni. Az NVB ezt elutasította, ez ellen a viccpárt fellebbezést adott be. A TASZ jogásza szerint, ha a szabálytalanság érdemben befolyásolta a végeredményt, a bíróság akár a választás megismétlését is elrendelheti a szavazókörben.

Az eredmény határidőn túli megállapításánál ugyanakkor erre nincs lehetőség. „A választások megismétlésének elrendelésére akár csak egy szavazókörben akkor kerülhet sor, hogyha kifejezetten a szavazás során történt valamilyen jogsértés, vagy a szavazatszámláló bizottság tevékenysége volt jogellenes, a szavazás alatt. Abban az esetben, ha a szavazatszámlálás megkésik, vagy az eredmények megállapítása történik meg a határidőn túl ez önmagában nem indokolja a választás megismétlését” – mondta a szervezet választási monitoring programkoordinátora, Mráz Attila.

Mráz Attila szerint a késlekedés ilyen esetekben valóban jogsértő, de a választások lefolyásának törvényességét vagy az eredményt érdemben nem befolyásolja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!