2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több ellenzéki pártot is milliós büntetéssel sújtott az ÁSZ

Hír TV

2017. december 20., szerda 19:40, frissítve: szerda 23:00

Több ellenzéki párt is milliós büntetést kapott karácsonyra az Állami Számvevőszéktől – tudta meg a Hír TV Egyenesen című műsora. Az információinkat az érintett pártok politikusai is megerősítették.

A Hír TV Egyenesen című műsorának nyilatkozó politikusok szerint az LMP, a DK és az Együtt is kapott ma levelet a szervezettől, amelyben előzetesen tájékoztatták a pártokat a várható büntetésről. Minden párt esetében az irodabérlést találta szabálytalannak az állami szerv, a Jobbik esetéhez hasonlóan arra hivatkoznak, hogy a piaci ár alatt jutottak a szolgáltatáshoz a pártok – értesült a Hír TV.

Irodabérlés

„Korábbi éveket vizsgáltak, és úgy vizsgálták az irodabérlést, hogy az idén kimentek, megnézték, lefényképezték az irodákat, és azt mondták, hogy szerintük 2014-ben, ha jól emlékszem, vagy '15-ben, olcsóbban béreltük az irodákat... A piaci árnál. Azt én most nem tudom megítélni, hogy azt hogyan tudják eldönteni, de 2017-ben a kollégák azt mondták, hogy a levélből az derül ki, hogy kaptunk egy ilyen büntetést. Azt nem tudjuk, hogy melyik irodákról van szó, mert csak annyit írt az ÁSZ, hogy az irodák” – mondta el Egyenesen című műsorunkban Vadai Ágnes, a DK alelnöke.

• Az MSZP is kapott büntetést, de a levelet ők még nem tudták átvenni.

• Az Együttet több mint 9 millió forintra büntethetik, így a jövő évi támogatás elvonásával összesen csaknem 20 millióval kevesebb pénze lesz kampányolni.

„9 millió, 9,5 millió forintot tudunk, de az tudni kell, hogy ennek a duplája lesz összese a büntetés, ha ezt ránk kiszabják, az Együtt kampányfelkészülését január-februárban ellehetetlenítik adminisztratív eszközökkel” – erősítette meg értesüléseinket az Együtt választmányi elnöke is telefonon szerda este.

• Az LMP-nél 8 millió forintos büntetés jöhet.

„Azt mondják, hogy a pártszékházunkat, ami pártszékházunk egy lakás, egy 260 nm-es lakás a Hegedűs Gyula utcában egy magasföldszinten, egészen lepukkant, légkondicionálás nélkül, és hogy ezt mi túl olcsón kapjuk, és ez burkolt párttámogatás, mert mi ezért fizetünk havi 400 ezer Ft-ot, és azt mondják, hogy ez túl olcsó” – árulta el a Hír TV-ben Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Karácsony Gergely pedig Facebook oldalán erősítette meg, hogy a Párbeszédet 15 millió forintra büntették, de a politikus szerint nekik nincs ennyi pénzük. Karácsony szerint a szerződést már 2014-ben is vizsgálták, de akkor nem találtak problémát.

Mint ismeretes, az Állami Számvevőszék mintegy 331 millió forint befizetésére kötelezte a Jobbikot tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, és ugyanekkora összeggel csökkentheti a Magyar Államkincstár a párt állami támogatását, vagyis a végső cech 662 millió forintra rúg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!