2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Több ellenzéki is szorongathatja Kocsis Mátét

Hír TV

2018. március 13., kedd 08:00

Négy jelölt is megközelítheti a fideszest a fővárosi 6-os választókerületben. A Közös Ország Mozgalom adatai a Hír TV Online-on.

Öt ellenzéki jelöltből négy szinte hasonló esélyekkel indulna Kocsis Máté ellen a budapesti 6-os választókerületben, ha csak egy nem kormánypárti induló lenne – derült ki a Közös Ország Mozgalom felméréséből, amelyet a Hír TV Online-nak küldtek meg. A közvélemény-kutatás szerint a DK-s Ara-Kovács Attila 39 százaléknyi voksot kapna a VIII. kerületi polgármesterrel szemben, az LMP-ből induló Jakabfy Tamás szintén 61-39 arányban maradna alul a fideszes politikussal szemben. Az Együtt jelöltje, Baranyi Krisztina 38 százalékot kapna egy az egy ellen, a jobbikos Dúró Dóra 34 százaléknyi szavazatot szerezne. Cseh Katalin a Momentumból 31 százalékot kapna, ha egymaga indulna Kocsis ellen.

Ha nem sikerül megegyezni az ellenzéki pártoknak, és többen is elindulnak Kocsis ellenében, akkor minden jelöltkombinációban a fideszes nyerne, méghozzá fölényesen. Abban az esetben, ha mind az öt mérhető népszerűségű ellenzéki párt elindítja saját jelöltjét, Kocsis 44 százalékot érne el, második helyen Ara-Kovács végezne 17 százalékkal. A Jobbik és az LMP jelöltje 12-12 százaléknyi szavazatot kapna, Baranyi Krisztina kilenc, Cseh Katalin pedig öt százalékon áll.

 

A közvélemény-kutatók indirekt becslései alapján az LMP-s Jakabfy Tamás hozható ki legesélyesebbként, ugyanis ha eltűnne minden bizonytalanság a választókból, és mindenki tudná, kire szavazna, ha visszalépne az általa preferált jelölt, akkor Jakabfy 46 százalékot érne el. Ebben a becslésben Ara-Kovács 42 százalékot kapna, Baranyi 41-et, Dúró 40 százalékot érne el. Cseh Katalin 37 százaléknyi szavazatot kapna.

A listás választási preferenciák tekintetében a Fidesz–KDNP vezet a választókerületben, az ő országos listájukra 29 százalék húzná be az ikszet, a Jobbik 10 százalékot kapna, az MSZP–Párbeszéd és az LMP 8, a DK 7 százalékon áll. A Momentum és az Együtt 3-3 százalékot kapna. A VIII. kerületben a válaszadók 30 százaléka nem tudja, kire szavazzon áprilisban.

Az adatfelvétel február 6. és február 28. között zajlott le, 1000 véletlen mintavétellel kiválasztott megkérdezett személyes, otthonukban történt megkérdezésével. A terepmunkát a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte. A részletes elemzést ide kattintva olvashatja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!