2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Több állami cég is félvállról veszi a közérdekű adatok kiadását

Hír TV

2017. december 27., szerda 19:14, frissítve: szerda 20:52

Hónapok óta nem tett közzé újabb beszámolót a szerződéseiről több állami cég sem. A közérdekből nyilvános adatokat kezelő szervezeteket az infotörvény kötelezi az adatok nyilvánosságra hozására. A közadatokat egyébként bárki igényelheti, az adott szervezetnek pedig 15 napon belül válaszolnia kell, sokszor viszont csak határidőn túl, pereskedés után reagál. A Hír TV-nek nyilatkozó jogász szerint a letelepedési kötvények kapcsán olyan is előfordult, a bíróság az Országgyűlést kötelezte, hogy adja ki az adatokat, aminek eleinte nem, csak a végrehajtási eljárás megindítása után tett eleget. A közérdekű adatok visszatartása egyébként vétségnek számít, és szabadságvesztéssel is büntethető.

Soros György ellen tüntettek tavasszal a Civil Összefogás Fórum aktivistái Brüsszelben. Akkoriban tudta meg a magyar sajtó, hogy a kormánypártokkal nyíltan rokonszenvező szervezet félmilliárd forintnyi támogatást kapott 2016-ban az állami tulajdonú Magyar Villamos Művektől.

Az MVM az idén nem siette el a közérdekű adatok közzétételét a honlapján. A szerződések listája március 31-én véget ér, a második, a harmadik és a negyedik negyedév egyelőre homályba vész.

A polgári légi irányítás egy másik kormányközeli civil szervezettel volt bőkezű. A Hungarocontrol 320 millió forintot adott a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, amelyet Orbán Viktor polgári köze hozott létre a 2002-es választási vereség után. Az alapítvány üzemelteti a Polgárok Házát, ahol rendszeres vendégek a fideszes politikusok.

A köztulajdonú cégek gazdálkodásának adatai a törvény szerint közérdekűek.

„Van, amikor önkormányzatokkal, például a notórius budapesti I. és V. kerületi önkormányzatokkal kerülünk perbe emiatt, máskor a nemzeti kereskedőházakkal. Egyszerűen nem szeretik nyilvánosságra hozni, a közhatalom gyakorlása, a közpénz felhasználása körében kötött szerződéseiket. Hol üzleti titokra, hol túl sok munkára hivatkozva próbálják megtagadni a kötelezettségeiket. Hogy nem teszik, az arculcsapása a közpénzadatok, a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályoknak” – nyilatkozta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Közérdekű adatot nemcsak a sajtó, hanem az egyszerű magyar állampolgár is igényelhet. Ha a kérelmét elutasítják, akkor pert indíthat – nyilatkozta egy jogi szakértő, aki a Hír TV-t is képviselte már adatigénylési perben.

„Jogilag ezzel nagyon is baj van, mert az adatokat nekik fel kellene tölteniük a rendszerbe. Bírósági kötelezés ellenére ha valaki nem adja ki a közérdekű adatokat, azzal közérdekű adattal visszaélés vétségét követi el, a büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés” – mondta Varga Roland ügyvéd.

A bíróság szerint közérdekű adat azoknak a vállalkozásoknak a neve is, amelyek adókedvezmény fejében támogatják a magyar futballt vagy a magyar kézilabdát.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!