2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Több a patkány, több pénz sem ártana

Hír TV

2017. november 11., szombat 15:36, frissítve: szombat 15:55

Nincs invázió, de egyre több a patkány a fővárosban. Szeptemberben már a Merényi Gusztáv kórház pszichiátriáján is megjelentek az állatok, és állítólag miattuk szakadt le egy álmennyezet. Az irtást végző cég, a Bábolna Bio Környezetbiológiai Központ Kft. ügyvezetője, Bajomi Dániel szerint több forrásra lenne szükség.

– Az utóbbi időben romlott a helyzet picit, ezért kértük a Fővárosi Önkormányzatot, hogy kicsit meg kellene emelni a büdzsét, hogy jobb eredményt lehessen elérni. Ha mondjuk 20-40 millióval többet lehetne évente erre a tevékenységre fordítani…
– Mire menne ez a pluszforrás?
– Több alkalmazottat kellene, gyakrabban kellene a területeket átvizsgálni, több irtószert kellene felhasználni, és korszerűbb, hatékonyabb irtószert, ami drágább – magyarázta a Látótér stábjának Bajomi Dániel.

Az irtást olyan szerekkel végzik, amelyek nem azonnal ölik meg az állatot.

„Mostanában divat a vécébe beledobálni a különféle élelmiszer-maradékokat. A patkányok már ott várják a lyuknál, hogy mikor jön ki a grillcsirke meg a hasonló finomságok” – fogalmazott Péter Alfréd, a társaság munkatársa.

A nagy esőzések után a csatornarendszerbe ömlő esővíz kimossa a méregládákat a helyükről, és több helyen dugulást is okoznak az összetört csapdák. A Fővárosi Csatornázási Művek ezért most új megoldásokkal kísérletezik.

Az Együtt a Kisállatokért Alapítvány kuratóriumi tagja szerint tudomásul kell venni, hogy a vad patkányok valóban veszélyesek az emberre, de ez nem az ő hibájuk. „Azért azt érdemes elmondani, hogy ők sem kártevőnek születnek. Igazából egyik faj sem. Mi tesszük őket azzá, azáltal, hogy megteremtjük a körülményeket, hogy például a patkányok is túlszaporodhatnak” – emelte ki Varga Tímea.

A rágcsálók a fertőzéseken kívül komoly statikai problémákat is okozhatnak, amikor az épületek alapjainál rágják ki közlekedőjárataikat. A statisztikák szerint a magyar fővárosban nagyságrendekkel kisebb patkánypopuláció, mint mondjuk Párizsban vagy New Yorkban, ám ott az idén is jelentősen megtoldották a védekezésre szánt összeget, Budapesten azonban nem nőtt az irtásra fordított pénz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!