2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Tízezer forintért válaszol egy kérdésre az MTVA

2017. május 17., szerda 13:51, frissítve: szerda 14:53

Nyolcezer forintért hajlandó kiadni a közmédia azt, hogy jelenleg szerződésben áll-e Giró-Szász András korábbi cégével, a Strategopolis Kft.-vel hírblokkok készítésére, valamint ha nem, akkor ki készíti az MTI-ből összeválogatott hírblokkokat, amelyeket rádiók részére értékesítenek.

Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a közmédia összesen hány rádiót lát el MTI-s hírekkel. A teljes költségtérítés az MTVA sajtóosztályának tájékoztatása szerint majdnem 31 ezer forint lenne, ám a törvényi rendelkezések szerint tőlünk csak nyolcezret kérhetnek az adatokért.

Az MTVA megteheti, hogy pénzt kér az adatokért, hiszen az infotörvény szerint kiszabható költségtérítés, ha a kért adatok összeállításához szükséges munkaerő-ráfordítás időtartama meghaladja a négy munkaórát.

Tavaly derült ki, hogy az MTVA a korábbi kormányszóvivő, államtitkár korábbi vállalatával állt szerződésben a hírek összeállítására. A szerződés lényege, hogy az MTVA hozzáférést enged a Strategopolisnak az archívumához, valamint az MTI híranyagaihoz, ez alapján a vállalat új híreket készít, amelyeket rádióknak értékesít. A közmédia tavalyi tájékoztatása szerint a cég híreit 31 médiaszolgáltató 49 frekvencián sugározta az országban.

A közmédia válaszát alább közöljük:

Tájékoztatjuk, hogy az adatigénylés terjedelmére, az igényelt adatok nagy számára tekintettel, továbbá figyelemmel arra, hogy az adatigénylés teljesítése az MTVA alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, a kérése teljesítésére vonatkozó határidőt 15 nappal meghosszabbítottuk.

Tekintettel arra, hogy az Ön adatigénylésének teljesítése az MTVA alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, ezért az adatigénylés teljesítéséért – az azzal kapcsolatban felmerült költség mértékéig terjedően – az alábbi költségtérítést állapítottuk meg.

Az adatigénylés teljesítésével összefüggő munkaerő-ráfordítás költsége: 30 800 Ft, amelyet 7 munkaóra figyelembevételével és óránként 4400 forintos költséggel határoztunk meg. Ezen összegből az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban Infotv.) 29. §-a (5) bekezdésének c) pontja alapján levonásba helyeztünk 17 600 Ft-ot, valamint az Infotv. 29. §-ának (4) bekezdése alapján további 5000 Ft-ot, ekként az adatigénylés teljesítésével kapcsolatos – Ön által megfizetendő – költségtérítés összege 8200 Ft, azaz nyolcezer-kettőszáz  forint.

Kérjük, hogy a jelen tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül szíveskedjen nyilatkozni arról, hogy az adatigénylését fenntartja-e. Kérjük, nyilatkozatában szíveskedjen megadni lakcímét (jogi személy adatigénylő estén székhely és adószám megadását kérjük), hogy postafordultával díjbekérőt küldhessünk az Ön részére.

Nyilatkozatát követően postafordultával díjbekérőt állítunk ki az Ön részére. A költségtérítés összegét az OTP Banknál vezetett, 11794008-20541884-00000000 számú számlaszámra teljesítheti. A könnyebb beazonosíthatóság érdekében kérjük, hogy a közleményben szíveskedjen feltüntetni, hogy „közérdekűadat-igénylés (2017. V. 2.) költségtérítés”.

A költségtérítés megfizetése esetén az adatigénylését – a meghosszabbított határidőben – teljesítjük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!