2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Tiltott pártfinanszírozás? Gyurcsány gyilkosságot emleget

2015. május 26., kedd 20:50, frissítve: szerda 12:01

Marad a Gyurcsány-párt állami támogatása, de az már kérdés, hogy uniós pénzből is gyarapodhat-e a Demokratikus Koalíció. A Fidesz nem vonná meg a magyar adófizetői forintokat a DK-tól, ugyanakkor a nagyobbik kormánypárt megvizsgáltatná a kormánnyal, hogy Gyurcsány Ferenc tanácsadó cége, az Altus Zrt. jogszerűen kötött-e szerződést az Európai Unióval. A Fidesz jogi szakpolitikusa szigorítana a gazdasági összeférhetetlenségi szabályokon. Gyurcsány Ferenc politikai gyilkossági kísérletet emleget, cége pedig perel.

„Hát nagyon remélem, hogy sikeresek leszünk, ez nagy dolog. Egyébként a Klárának abban igaza van, hogy ilyen típusú nagy megbízást, ha jól tudjuk, magyar vezetéssel még senki nem nyert meg” – tavaly szeptemberben mondta ezt Gyurcsány Ferenc arról a megbízásról, amit cége az Európai Bizottsággal kötött. Az Altus több mint egy éve dolgozik együtt az unióval fejlesztéspolitikai projekteken más országokban. Most azonban Magyarországot is a volt kormányfő cége monitorozhatja.

„Teljesen elfogadhatatlan az, hogy valamely párt elnökének kizárólagos, 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaság az európai uniós pénzek és projektek ellenőrzésére vonatkozóan szerződéssel hatáskört kapjon” – Gulyás Gergely szerint akár burkolt pártfinanszírozásról is szó lehet. „Gyurcsány Ferenc csak a tavalyi évben több, mint 16 millió forinttal támogatta saját vagyonából a Demokratikus Koalíciót, és azt is tudjuk, hogy Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata szerint ilyen nagyságrendű jövedelme kizárólag az Altus Zrt.-ből származik” – tette hozzá a fideszes országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalíció – más parlamenti pártokhoz hasonlóan – költségvetési támogatást kap, idén 170 millió forintra jogosultak Gyurcsány Ferencék. Gulyás Gergely azt mondja, hogy a párt állami támogatásának felfüggesztését a jogszabályok nem engedik.

– A... Hogy hívják ezt a remek céget?
– DK.
– Demokratikus Koalíció. És hogy hívják a vállalatot, bocsánat? Altus, ez az.

Orbán Viktor a parlament elé vinné a Gyurcsány-cég uniós megbízását. „Ennek a két dolognak az összekapcsolódása és az ehhez kapcsolódó tiltott pártfinanszírozás problémája egy olyan ügy, amelyet meg kell beszélnünk a parlamentben, szerintem még nem vagyunk ott, hogy döntést hozzunk, de beszélni mindenképpen kell róla. Példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy egyáltalán felmerülhet annak a gyanúja, hogy európai uniós tiltott pártfinanszírozás valósuljon meg egy cégen keresztül egy magyar ellenzéki párt javára” – mondta a miniszterelnök.

„Orbán miniszterelnök politikai értelemben meg kívánja ölni a Demokratikus Koalíciót. Nem fog ez neki sikerülni” – ezt Brüsszelben nyilatkozta Gyurcsány Ferenc, aki tavaly közel bruttó 170 millió forint osztalékot húzott az Altusból.

„Hogy én a törvényesen megkeresett és leadózott pénzemet törvényesen hogyan költöm el, ahhoz a miniszterelnöknek meg a pártjának semmi köze nincsen. A feleségemmel szoktam még legfeljebb megbeszélni, hogy mire költjük el a közös pénzünket. Ha a miniszterelnöknek pedig üldözési mániája van, akkor kezeltesse magát. Énszerintem az még mindig sokkal olcsóbb, mint felforgatni az országot mondvacsinált ügyekkel” – fogalmazott Gyurcsány.

Az Altus Zrt.-t Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára vezeti.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!