2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Tiltakozásként megemlékezést szerveztek

2015. március 8., vasárnap 21:28, frissítve: hétfő 12:33

A kommunizmus áldozataira emlékeztek ’56-os szervezetek Budaörsön, tiltakozásul a város polgármesterének kijelentése ellen. Az egykori szabad demokrata Wittinghoff Tamás a helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén vonta kétségbe, hogy Magyarországon volt kommunizmus. A csendes demonstráción a fideszes és jobbikos politikusok is megjelentek.

’56-os szervezetek felhívására százan helyeztek el virágokat, gyertyákat és mécseseket a budaörsi városháza falánál. A Terror Házától kölcsönkapott tablóképekkel nyomatékosították a résztvevők, hogy a vörös diktatúrának igenis voltak áldozatai Magyarországon. „Adminisztratív okokra való hivatkozás volt, hogy nem egyeztettek vele, és nem került bele a napirendbe. Nekem ezzel kapcsolatban csak egy kérdésem van, hogy miért nem tette be a polgármester úr a napirendbe?” – tette fel a kérdést Válóczy István, az 1956-os Nemzetőrség Hagyományápoló Tanácsának elnöke.


Budaörs képviselő-testülete február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján ülésezett utoljára. Az egyik fideszes képviselő megemlékezéssel kezdte volna a tanácskozást. „Kérem, hogy egyperces néma felállással tiszteljük meg az emléküket.” A polgármester, aki 2009-ig az SZDSZ színeiben politizált, megtagadta a kérést, hiányolva az előzetes egyeztetést. „Azt gondolom, hogy ha volt olyan időszak az országban, amit kommunizmusnak lehet nevezni – bár szerintem nem volt –, az más kérdés, hogy ezt az elvet, ezt az ideológiát kik és milyen eszközökkel próbálták felhasználni, és ezzel kiknek és milyen módon ártottak és tettek tönkre egzisztenciákat” – fogalmazott a polgármester.

Február 25-ét az első Orbán-kormány idején nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává az Országgyűlés. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a megszálló szovjetek a Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

Wittinghoff Tamás közleményében azt írta, hogy a képviselő-testület soha nem emlékezett meg egyperces felállással eseményekről, de mindig megtalálta a méltó megemlékezés módját a különböző diktatúrák áldozatairól. Hozzátette, hogy tárgyalásokat kezdeményez a politikai üldözöttek érdekvédelmi szervezeteivel az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!