2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tévéostrom: így emlékeznek a Hír TV munkatársai

2016. szeptember 18., vasárnap 18:15, frissítve: hétfő 13:36

Tíz éve ostromolták meg a Magyar Televízió székházát, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után. Az eseményeket akkor egyedül a Hír TV közvetítette élő adásban, több stábunk is a helyszínen volt. Erről meséltek kollégáink a tizedik évfordulón.

„Úgy, ahogy volt, ebben a felázott talajban elsüllyedt. És ahogy elsüllyedt a vízágyú, abban a pillanatban megrohanták a tüntetők, Molotov-koktéllal, kővel dobálták, és egy pillanat alatt azt lehetett látni, hogy elkezd lángolni ez a vízágyú. Akkor mondtam, ott álltam ennek az emlékműnek a túlsó oldalán, láttam, hogy a kabinban van két rendőr, akkor mondtam, hogy Úristen, abban élő emberek vannak” – Tíz évvel ezelőtti élményeit meséli a Szabadság téren Császár Attila, a Hír TV riportere, aki 2006. szeptember 18–19-én élőben közvetítette az MTV ostromát.

Egy hang: Ez forradalom, nem tüntetés, tudja meg a világ!
Császár Attila: Azt mondja az egyik tüntető, hogy ez nem tüntetés, hanem forradalom!

A riporter egy másik emblematikus mondatára is felidézte: „Azt is a nevemhez szokták kötni, hogy forradalmat kiáltottam. Hát, ezzel kapcsolatban azért hadd jegyezzem meg; akik itt voltak az idő tájt, és követték az eseményeket, de ezt talán még a távirati iroda archívumában is meg lehet találni, Wittner Mária egykori ’56-os talán egy órával azelőtt, hogy én ezt itt elmondtam, a Kossuth téren ugyanerről beszélt. Én ezt próbáltam átadni a nézőknek, hogy a politika is ezt olvassa ki a kialakult helyzetből. Aztán ez kapott egy olyan interpretációt, amit már mindenki ismer és az én személyemhez köt. Ezt nekem nyilvánvalóan el kell viselni” – tette hozzá a Hír TV tudósítója.

Császár Attila azt mondja: döbbenetes volt látni a tévészékház bejáratánál elkeseredetten védekező, védőfelszerelés nélküli baranyai rendőr századot, miközben az épület másik oldalán jól felszerelt rendőrök vártak arra, hogy megvédjék az épületet, ám erre végül nem kaptak parancsot. A rendőrök tanácstalansága az ott forgató operatőröknek is feltűnt.

„Egy idő után mindegyiket kiszedegették, feloszlatták. Nem tudtak rendet teremteni, nem tudták, hogy mi legyen, hogy legyen.”

Ördög Mónika, a Hír TV operatőre meg is sérült forgatás közben, amikor egy kővel hasba dobták.

„– Én nem számítottam semmire, én tényleg csak csináltam itt a dolgomat, addig, ameddig, ugye, el nem találtak egy kővel.
– Utána mi történt?
– Akkor igazából összeestem, éppen hogy meg tudtam tartani a kamerát, hogy ne törjön szét. Akkor nem kaptam levegőt, meg rosszul is lettem. De nem akartam kórházba menni, én akartam tovább csinálni, de aztán azt mondták a mentősök, hogy jobb lesz, ha kórházba megyek és egy napig megfigyelés alatt tartanak. Nekem ott lett vége ennek a napnak, hogy a baleseti intézetben kötöttem ki a sürgősségin.”

Nem volt egyszerű helyzetben a Császár Attilát kísérő Miklósvölgyi Csaba sem. „Amikor ideérkeztünk és a Csaszi mondta, hogy menjünk fel, de akkor itt már tömeg volt és dobálózás, élőben voltunk, és fújtak a rendőrök gázspray-vel, és a tömeg elsodort, és leestem a lépcsőről, és az volt a mázli, hogy a kamera rám esett, mert különben nincs élő adás” – idézte fel az operatőr.

A 2006. őszi események, köztük a tévészékház ostroma miatt több rendőri vezetőnek is bíróság elé kellett állnia. Többségüket felmentették, Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány pedig a legenyhébb büntetést kapta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!