2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Természetvédelmi területeteken építkezhet Tiborcz

Hír TV

2018. június 22., péntek 16:58, frissítve: péntek 18:35

Félmilliárdért épít dísztavat magának a miniszterelnök veje, Tiborcz István, de rátette a kezét egy visegrádi félbehagyott szállodára is. Azonban mindkettő védett, Natura 2000-es helyen van, így az építkezések veszélyeztethetik az élővilágot.

Munkagépek láthatók a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánéknak a tanyájánál, a fejér megyei Csabdinál. A területre nem szabad bemenni, magánút vezet oda. Itt épül Tiborcz István újabb hobbijának helyszíne, egy négyhektáros tó, amelyben lenne egy kis sziget is.

A tó közvetlen környezetében lévő csaknem százhektáros területet állami földárveréseken vásárolta meg Tiborcz 2016-ban, csaknem 115 millió forintért. A tónak helyet adó földrészlet viszont védett, Natura 2000-es besorolású terület, azaz jelentősebb emberi beavatkozásokat szigorú előírások szabályozzák. A Fejér megyei kormányhivatal engedélyezte a munkálatokat.

Nem csak saját környezetében építkezik Tiborcz István. Visegrádon egy betonmonstrum is az ő érdekeltségébe került, miután az eredeti építtető becsődölt, az építkezést pedig kénytelen volta befejezni. Azóta ott éktelenkedi a visegrádi üdülőövezetben. A helyeik örülnek, hogy nem marad félkészen, de annak már nem, hogy hogyan kelt el az ingatlan

„Semmi közöm a Fideszhez, de csak ők tudnak építkezni, meg ők vesznek meg mindent. Nagyon sajnálom, de tényleg mindent ők vesznek meg” – fogalmazott egy helybéli asszony a Hír TV-nek.

Tiborczék egy 185 szobás, 1700 négyzetméteres szállodává alakítanák át. Csakhogy nagyobbat álmodtak, mint amit a helyi szabályok megengedtek. Visegrádon eddig a ingatlanok 25 százalékát lehet beépíteni, 40 százalékát növénnyel kell borítani. Az önkormányzat azonban módosította az előírásokat: már 35 százalék is elég a beépítéshez és a zöld felület sem kell, hogy 40 százalék legyen. Ráadásul ez az ingatlan is védett, Natura 2000-es területen van.

A természeti értékek megőrzésével foglalkozó Védegylet Egyesület főtitkára szerint elfogadhatatlan, hogy üzleti érdek felülírja a természet védelmét. „Egy 100-150 éves fa kivágása ugyan – elvileg – pótolható oly módon, hogy ültetnek bizonyos helyen, nem biztos, hogy ugyanazt helyette, azonban akár több tíz év kell, míg ugyanazt az ökológiai szolgáltatást nyújtani tudják az ott élők számára. […] Ott van a hatóság, de sokszor nem mert úgy fellépni, ahogy az szükséges lenne a természeti értékek érdekében. Személyes véleményem az, hogy valószínűleg, ha véletlenül kiszabnak büntetést, akkor is elő fogják tudni teremteni azt az összeget, amiből játszva kifizetik a büntetést és nem foglalkoznak vele” – mondta Újszászi Györgyi főtitkár.

Tiborcznak nem ez volt az első szállodavásárlása: év elején derült ki, hogy a keszthelyi Hullám szálló, és a Hotel Helikon is az övé lett, valamint a fonyódi sporttelepen fogtak bele szállodaépítkezésbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!