2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Tényleg javult a helyzet a kormány intézkedései által

Hír TV

2018. január 4., csütörtök 13:33, frissítve: csütörtök 13:37

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint már érezhetők a kormány családpolitikai intézkedései. A Hír TV-nek nyilatkozó demográfus azt mondta: javulás tényleg van, de csak részleges. Az LMP szerint addig nem nevezheti a kormány 2018-at a családok évének, ameddig a tizennyolc éven aluli gyermekek közel harmada még mindig szegénységben él.

2018 a családok éve lesz – ígérte Németh Zsolt, a kormánypárt képviselője, szerinte ez a demográfiai számokon is jól látszik. „1,29 volt a termékenységi ráta hét évvel ezelőtt. 2,1-re kellene ezt a rátát fölvinni, ami azt jelenti, hogy egy átlagos családban van 2,1 gyerek. Amit elértünk idáig, az, hogy a 2017-es adatok szerint ez a ráta fölment 1,49-re” – ismertette a számokat az országgyűlési képviselő.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet demográfusa szerint részben valóban javítottak a lakosság termékenységi rátáján a kormány családpolitikai intézkedései, de ezt más is befolyásolja.

„Nyilván az általános közhangulattól is függ, a kultúrától, a valláson keresztül ezeregy dolog befolyásolja, és mindegyik csak korlátozottan. Nem olyan egyértelmű a dolog, hogy a családpolitikának, vagy a gazdasági helyzet változásának azonnali hatása van. Nyilván különböző hatások vannak, és csak részben befolyásolják a termékenységi trendeket a politikai intézkedések” – mondta Kapitány Balázs, az intézet igazgatóhelyettese.

Továbbra sem történik gyökeres változás a kormány családpolitikájában az LMP szerint, ráadásul egyre jobban nyílik az olló a gazdagok és a szegények között.

„A tizennyolc éven aluli gyermekek közel harmada még mindig szegénységben él, azt látjuk, hogy a vagy több gyermeket nevelők több mint harmada még mindig szegénységben él. Ha megnézzük az egyszülős családok rendszerét, az ő helyzetük a legkritikusabb, több mint ötven százalékuk szegénységben él, vagy fenyegetve van a társadalmi kirekesztés kockázatától. Úgy gondolom, amikor ilyen adatokról, arányokról beszélünk, dél-európai, balkáni szegénységről beszélünk, akkor 2018-at nem lehet a családok évének nevezni” – fogalmazott Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője.

Bár az adatok javultak, tovább csökkenhet Magyarország népessége egy nemrég publikált ENSZ-tanulmány szerint. Miközben a Földön demográfiai robbanás tapasztalható, elképzelhető, hogy 2100-ra már a 6,5 millió főt sem éri majd el Magyarország lakossága.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!