2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Körhinta 11:00

Teheneket gondoznak, gépeket bontanak: itt nem unatkoznak a rabok

Hír TV

2018. július 6., péntek 17:16, frissítve: péntek 18:03

Megvalósult a teljes foglalkoztatás a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. A dunaújvárosi börtön 40 különböző munkakörben dolgoztat rabokat. Az elítéltek által termel tej kereskedelmi forgalomba is kerül, míg a börtön mosodájában évente 7 millió kilogrammnyi szennyes ruhát tisztítanak részben külső megrendelésre.

A pálhalmai börtön tehenészete Dunaújváros közelében található, ahol tavaly rekordmennyiségű, csaknem kilenc millió liter tejet termeltek. A teheneket rabok gondozzák. A takarmányt is helyben állítják elő, a tejet pedig értékesítik.

„Rendszeres munkát végeznek a rabok, gondozzák az állatokat, ez pedig pozitív hatással van a személyiségükre. A másik vonal pedig az, hogy szabadulásuk után viszonylag könnyebben találhatnak munkát, hiszen a hazai telepeken is keresik az ilyen munkakörbe gyakorlatot szerzett munkavállalókat” – nyilatkozta Sánta Miklós, a Pálhalmai Agrospeciál Kft. igazgatóhelyettese.

Pálhalma az ország egyik legtöbb rabot foglalkoztató börtöne: húsz helyszínen, negyven munkakörben dolgozhatnak a fogvatartottak. „Annak előtt gondot okozott a munka, sajnos, de most sikerült visszailleszkednem itt. Akaratom erősödött, és nagyon örülök ennek, aztán ha kimegyek, folytatni fogom” – mondta egy elítélt.

A Pálhalmai Agrospeciál üzemében a munka egyszerűbb. Külső megrendelésre számítógépeket bontanak darabokra, hogy az alapanyagokat újrahasznosíthassák. „Nagyon jó munkát végeznek a fogvatartottak. A fogvatartotti munkaerővel kapcsolatosan tudni kell, hogy egy nagyon fegyelmezett, kiszámítható és mindig rendelkezésre álló munkalehetőség” – mondta Bényei Tamás, a kft. igazgatóhelyettese.

„Sokkal gyorsabban telnek a napjaink, sokkal jobbak is, és igen, egy kis fizetési lehetőséget is kapunk ezért cserébe, amit a falakon belül egy kis boltban el tudunk vásárolni” – mondta egy másik fogvatartott.

A börtönökben végzett munka nem számít bele a nyugdíjba és rosszul fizet. A törvény alapján a raboknak az előző évi minimálbér egyharmada jár, vagyis 42 500 forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!