2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Távozik a paksi atomerőmű vezérigazgatója is

Hír TV

2018. június 5., kedd 15:04, frissítve: kedd 22:51

8 év után nyugdíjazását kéri a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója, Hamvas István. Azt mondja: döntését nem politikai, hanem szakmai okok indokolják. Az atomerőműben egyébként ma bemutatót tartottak a reaktorokban használt üzemanyagról. A kiégett fűtőanyagot jelenleg ideiglenesen az erőmű területén helyezik el, végleges helye még nincs.

A reaktorblokkokban 15 hónapig működnek az urán rudak, aztán 3-5 évre pihentető medencébe kerülnek. A rudak 9 milliméteres urán-dioxid pasztillákkal vannak megtöltve, súlyuk alig 4 gramm. Egy reaktor üzemanyag tömege viszont 42 tonna.

Pihentetés után az erőmű területén lévő kiégett kazetták átmeneti tárolójába kerülnek, elhelyezésük 2047-ig biztosítva van. Jelenleg több mint 9 ezer ilyet tárolnak Pakson. A végleges helyüket még keresik, a Mecsekben Boda térségében zajlanak ezzel kapcsolatos kutatások. Több országban viszont azon dolgoznak, hogy a kiégett üzemanyagot újra hasznosítani lehessen.

„Az irányba mennek most elsősorban a kutatások, ami az üzemanyag fejlesztését és felhasználás fejlesztését érinti, hogy egy zárt üzemanyag ciklust tudjunk létrehozni, hogy gyakorlatilag a kiégett kazetták maradék sugárzása nagyon alacsony legyen és sokkal könnyebben legyen kezelhető” – magyarázta Kovács Antal, a MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője.

Az erőmű élén közben változás várható, Hamvas István vezérigazgató ugyanis nyugdíjazását kérte. Azt mondta döntésének nem politikai, sokkal inkább szakmai okai vannak.

„Úgy gondolom, egy olyan ciklus záródott le az üzemidő hosszabbítással, a teljesítménynöveléssel és a hatékonyságjavítással is, az elmúlt évek rekordjai is ezt igazolják, ami alapján én úgy gondolom, hogy itt az ideje annak, hogy valaki más vigye ezt a munkakört. Újabb lendülettel, újabb célkitűzéssel és annak megvalósítási módjával, szándékával, törekvéseivel” – mondta a leköszönő vezérigazgató.

Hamvas István 8 évig vezette a Paksi Atomerőművet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!