2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Bercsenyi ejtőernyős huszárok 11:00

Táskákban menekítették az iratokat a Buda-Cash székházából

2015. február 25., szerda 21:56, frissítve: csütörtök 08:36

Munkabizottságot hozott létre a kormány, hogy kiderüljön, kik felelnek a Buda-Cash Brókerháznál történtekért – mondta a Hír TV-nek Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a belügyi és a gazdasági minisztérium szakemberei már vizsgálják, mekkora kár érte az államot, illetve az embereket. Varga Mihály szerint a pénzügyi felügyelet megfelelően járt el, de azt, hogy állami szinten hibázott-e valaki, csak a vizsgálatok után lehet majd megmondani. Közben a brókerbotrány károsultjai már azt fontolgatják, hogy pertársaságot alakítanak. Az ígéretek ellenére a Dél-dunántúli Regionális Bank fiókjai ma sem nyitottak ki, a hivatalos indoklás szerint az ügyfelek védelme érdekében, adatmentés miatt.

Információink szerint táskákban és hátizsákokban hordták ki az iratokat a Buda-Cash fővárosi székházából a brókerek, még azután is, hogy a Magyar Nemzeti Bank kedden reggel felügyeleti biztosokat rendelt ki a céghez. A birtokunkba került fényképek alapján késő estig tartott az adatmentés. Azt nem tudni, milyen iratok kerültek ki az épületből.

Ahogy azt már a Buda-Cash működési engedélyének keddi felfüggesztése után sejteni lehetett, szerda reggel a brókerház tulajdonosi köréhez tartozó regionális bankhálózat sem nyitott ki. Az egyik budai bankfiókban az alkalmazottak még a külső rácsokat is magukra lakatolták, hogy senki ne léphessen be az ügyféltérbe.

Egy nappal a brókerbotrány kirobbanása után a Buda-Cash-központnál már nem voltak károsultak. Akik megfordultak a Ménesi úton, azok időre érkeztek. Többen is egy ügyvédbróker nevét emlegették, de nyilatkozni senki nem akart. Kivéve egy károsultakat képviselő ügyvédet.

– A Buda-Cash két sértetti ügyfele adott nekem megbízást, szerettem volna az ő érdekeikben itt eljárni, nem jutottam be – mondta Csonka Árpád ügyvéd.
– Mit mondtak?
– Azt mondták, hogy senkit nem tudnak most rendelkezésre bocsátani az itteni dolgozóik közül.
– És milyen megbízást kapott az ügyfeleitől?
– Sértetti képviseletet a büntetőeljárásban és a polgári eljárásban való kártérítési igény érvényesítése során is – tette hozzá Csonka Árpád.

A jogi képviselő a Hír TV-nek azt mondta: ha kell, pertársaságot alakítanak, a Nemzeti Nyomozó Irodánál pedig már megtette a büntetőfeljelentést pénzkezelési szabályzat rendjének megsértése miatt.

Az újabb brókerbotrányt a bankszövetség nem kívánta kommentálni, de más neves brókercégek sem akartak nyilatkozni. Pedig információink szerint több, a Buda-Cashnél dolgozó üzletkötő mondta fel befektetési megbízásait és vette ki megtakarított pénzét a társintézmények kasszáiból.

A kormány munkabizottságot hozott létre, hogy kiderüljön, kik felelnek a Buda-Cash Brókerháznál történtekért – mondta a Hír TV-nek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. „Az állam részéről most a legfontosabb, hogy felmérjük, milyen károk is történtek. Még nem vagyunk minden információ birtokában, meg kell nézni, hogy kiket érint, mekkora ez a kör, milyen mértékű kártérítésre lesz majd kötelesség. Egyelőre ebben a szakaszban vagyunk, a kormány ezért hozott létre egy munkabizottságot. Ez a munkabizottság a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársaiból áll, az a dolguk, hogy felmérjék az államot, az állami intézményeket ért károkat – mondta Varga Mihály, aki szerint a pénzügyi felügyelet az elmúlt években megfelelően járt el a brókercégnél, de azt, hogy állami szinten hibázott-e valaki, csak a vizsgálatok után lehet majd megmondani.

Siklós a botrány legnagyobb vesztese

Az ígéretek ellenére a Dél-dunántúli Regionális Bank fiókjai ma sem nyitottak ki, a hivatalos indoklás szerint az ügyfelek védelme érdekében, adatmentés miatt. A pénzintézet pécsi és siklósi fiókjai előtt már kora reggel hosszú sorok alakultak ki, az emberek a pénzüket szerették volna kivenni. A bankbotrány egyik legnagyobb vesztese Siklós önkormányzata, mert a város csaknem 200 millió forintjához nem tud hozzájutni, emiatt a bérek kifizetése is gondot okoz. A település polgármestere állami segítséget vár.

Egy pécsi DRB-bankfióknál mintegy harminc-negyvenen várakoztak a reggeli nyitás előtt. Az első, kerekes székkel közlekedő ügyfél hajnali fél hatkor érkezett. „Azt gondoltam, hogy ma valamennyi pénzt ki tudok venni, de hát sajnos a banki alkalmazott hölgy közölte, hogy már telefonon informálták, hogy ma nem nyithatnak ki. Tehát kár is várakozni, úgyhogy tanácstalanul ácsorgunk és próbáljuk a fejleményeket valahogy értékelni, hogy mit lehet tenni, de hát nem igazán tudunk mit tenni, mert se az automata nem működik, se pénzkifizetés nem lesz” – mondta egy ügyfél.

Hasonló volt a helyzet Siklóson is. Ebben a városban van a bank központja, a polgármester személyesen közölte az ügyfelekkel, hogy adatmentés miatt szerdán egész nap zárva lesz a pénzintézet. A tájékoztatást többen is ingerülten fogadták, ezért a bank környékén a rendőrség és a közterület-felügyelet embereinek kellett a rendet fenntartani.

A siklósi önkormányzat is a DRB Banknál vezette a számláját, így most a bérek kifizetése is gondot okoz. „Egy vasunk sincs. 172 millió forintunk ragadt a bankban és a hozzánk tartozó mikrotérségnek, akik a gyerekjóléti ellátást, illetve a máriagyűdi szociális otthont csinálják, nekik 20 millió forintjuk van a számlán. Azt hiszem, ha mindent összeszámolok, akkor olyan 200 millió, leáll a város működése, talán a béreket ki tudjuk fizetni az állami támogatásból, ami holnap érkezik, de azt is át kell irányítani, a kincstárnak a letéti jegyét, és vagy készpénzben veszik fel az emberek, vagy kiutaljuk azokhoz a bankokhoz, amelyek még életképesek, nem érintettek” – mondta Marenics János, Siklós független polgármestere.

A siklósi polgármester azt kérte a DRB Bank helyi vezetőitől, hogy csütörtökön, ha kell, hosszabbított nyitva tartással álljanak majd az ügyfelek rendelkezésére, hogy a megígért maximum egymillió forintot mindenkinek kifizethessék.

Schiffer: Elkéstek

Megkésve születtek meg azok a felügyeleti jogosítványok, amelyek segítségével a Magyar Nemzeti Bank fényt deríthetne a pénzpiaci visszaélésekre – ezt már Schiffer András mondta a Buda-Cash-ügyről. Az LMP társelnöke arra emlékeztetett, hogy ők már az ombudsmani rendszer átszervezésekor egy olyan, a kormánytól független, fogyasztóvédelmi biztos kinevezésére tettek javaslatot, aki az ügyfelek érdekeit a bankokkal, brókercéggel szemben is hatékonyan érvényesítené.

„Egy, a kormányzati rendszertől független és pontosan a kritikus helyzetben lévő állampolgári jogokat, tehát a fogyasztói jogokat őrző szervezet, olyan kemény jogosítványokkal, mint amilyen korábban az adatvédelmi biztosnak volt, hatékonyabban tud segíteni az ilyen rendszerszintű anomáliák vagy sorozatosan, adott esetben sorozatosan elkövetett cselekmények felderítése érdekében, mint egy állami szervezet” – mondta Schiffer András.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!