2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

„Tarlóson kívül senki nem akarja a Duna-parti gátat”

2017. szeptember 29., péntek 15:29, frissítve: péntek 17:58

Nem támogatja az óbudai önkormányzat a mobilgát megépítését, legalábbis amíg nem készül megvalósíthatósági terv. Tarlós István szerint azért döntöttek így, mert jön a választás és megijedtek. Hozzátette: ha az óbudai önkormányzat miatt nem sikerül megvédeni az embereket, azért a polgármestert kell majd felelősségre vonni.

Szerdán megerősítette a Fővárosi Közgyűlés döntése, hogy a Duna-parthoz közel épüljön mobilgát a Római-parton. Arról viszont még nem született döntés, hogy a parton pontosan hol húzzák fel a védművet. Az óbudai önkormányzat azt szeretné, ha az ingatlanok telekhatárán, a kerítések vonalában épülne a gát. De pénteken arról is döntöttek, egyelőre nem adnak engedélyt az építkezéshez.

„Óbuda-Békásmegyer képviselő-testülete ma olyan határozatot hozott, hogy semmilyen árvízvédelmi műhöz nem adnak tulajdonosi hozzájárulást, amíg egy megvalósíthatósági tanulmány el nem készül egy másik nyomvonalról a kerítések mentén” – jelentette ki a Párbeszéd önkormányzati képviselője, Béres András.

A főpolgármester szerint a kerületnek ehhez joga van, de ha emiatt árvíz önti el a térséget, a felelősség a fideszes polgármester Bús Balázst terheli.

„Pillanatnyilag a III. kerület nem akar tulajdonosi hozzájárulást adni. Ezt megteheti, de annyit azért muszáj hozzátennünk, hogy ha egy engedélyezett terv és egy negatív tervezői szakvélemény ellenére sem fog a kerület tulajdonosi hozzájárulást adni, az azt fogja eredményezni számukra, hogy egy árvízi rombolás következményeiért a III. kerületi polgármestert terheli minden jogi és erkölcsi felelősség” – mondta Tarlós István.

A főpolgármester hozzátette: ha a civilek által is támogatott helyen, a Nánási úton építenék meg a gátat, akkor nagyjából 70 hektár területen nem védenék meg az embereket az árvíztől.

„Itt az ideje, hogy Tarlós eldöntse végre, hogy a csillaghegyieket akarja megvédeni vagy Garancsi lakóparkját. Azt is fel kell tennünk kérdésként, hogy Tarlós miért ragaszkodik ennyire a part menti gáthoz. De nézzük sorba. A Tarlóstól független szakértők nem támogatják, a civilek nem támogatják, Óbuda önkormányzata nem támogatja. 16 százalék mondja, hogy a Tarlós-gát rendben van. Egyébként 70 százaléka a választóknak azt mondja, hogy más nyomvonalon kell megépíteni a védművet” – ismertette Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője.

Ha a Kúria átengedi a mobilgátról szóló népszavazási kérdést, akkor a főpolgármester arra kéri majd a képviselő-testületet, hogy mielőbb írják ki a referendumot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!