2018. november 14.,
szerda, Aliz napja

Már a törvényalkotás előtt a hajléktalanrendelet

Hír TV

2018. június 13., szerda 17:37, frissítve: szerda 21:18

Szociális intézkedések helyett az alkotmány erejével tüntetné el a kormány a hajléktalanokat az utcákról. Az életvitelszerű közterületen tartózkodást tiltó alaptörvény módosítás javaslatát kedden szellőztették meg, a tervezet egy napon belül a törvényalkotási bizottság elé került.

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője arra kérte a kormányt, hogy az Orbán Viktor által meghirdetett alkotmányozási folyamatban teremtsék meg ennek jogi feltételeit.

„Az is egy tény, hogy a közmunkaprogram, ami rendkívül sikeres Magyarországon, mindenki számára megnyitotta azt a lehetőséget, hogy megfelelő munkát vállaljanak, és a munkavállalásukból tudják a saját életüket rendezni, illetve a szállásukról adott esetben gondoskodni is tudjanak” - mondta Bajkai, aki szerint, akinek szüksége van rá, annak van hely akár éjszakai, akár nappali szálláson is.

Budapesten korábban többször próbálkoztak azzal, hogy kitiltsák a hajléktalanokat a közterületekről, de az erről szóló rendeleteket hol az Alkotmánybíróság, hol a Kúria semmisítette meg.

Számomra is elsősorban szociális és humanitárius kérdés a hajléktalankérdés. A másik oldala az éremnek az, hogy a jogi környezete az nem adott jelenleg, hogy a város frekventált pontjai vagy bármilyen közterületei, azok rendeltetésszerűen használhatók legyenek. Ezzel foglalkozni kell, ezért alapjában támogatom, hogy foglalkozzanak - reagált az ügyre Tarlós István főpolgármester.

A hajléktalanok ellátásával foglalkozó szociális és civil szervezeteket meglepte a Fidesz kezdeményezése.

A legveszélyesebb a rejtőzködő hajléktalanság, tehát amikor a hajléktalan emberek arra kényszerülnek, hogy eltűnjenek, vagy elbújjanak nyilván akkor nagyon nehéz nekünk is megtalálnunk őket, és nagyon nehéz bevonni azokba a folyamatokba, amikbe be lehetne vonni. Ezzel természetesen nem szeretném azt mondani, hogy az jó, hogy ott vannak az aluljáróban, de valami okos középutat kell ebben megtalálni - mondta a Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője.

Morva Emília azt megerősítette, hogy a szállókon még a leghidegebb időkben is van szabad hely, de ahhoz továbbra sem adottak a feltételek, hogy minden rászoruló állandó jelleggel bent élhessen.

„Nagyon egyszerű mondás az, hogy miért nem mennek be szállóra, és ezt nyugodtan mondhatja minden állampolgár: tényleg, miért nem mennek be szállóra? Azért azon nekünk is el kell gondolkodnunk, hogy szívesen bemennénk-e egy olyan helyre, ahol egyébként még 35 másik férfiember alszik, és, hogy semmi intim szférám nincsen” - tette hozzá a régióvezető.

A családdal vagy éppen kutyával megszállni kívánó hajléktalanokra pedig szinte egyáltalán nincsenek felkészülve a szállók.