2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Tarlós: Ilyen a világon nincs!

,

2017. március 24., péntek 12:40, frissítve: péntek 17:21

Polgári engedetlenségre buzdít a főpolgármester. Tarlós István arra biztatja a budapesti autósokat, hogy ne fizessék be a közterületisek által szabálytalanul kirótt 50 ezer forintos bírságokat. A szakjogász azonban arra figyelmeztet, ha egy ilyen ügy a rendőrségre kerül, a bírság megkerülhetetlen.

Tarlós István főpolgármester szerint alamuszi és felháborító, hogy a közterület-felügyelet új KRESZ-táblákat helyez ki a már megszokottak helyett, majd az érintett helyszínekre kamerát szerel, hogy büntethesse az autósokat.

„A rendelkezésemre álló információk alapján azt tanácsolom, hogy akit csak a kamera alapján büntetnek meg, az bátran megkockáztathatja, hogy nem fizeti ki. Legföljebb annak van kitéve, hogy a rendőrség közigazgatási eljárás keretében mégis kifizetteti vele, de ez még soha nem történt meg” – fogalmazott Tarlós István pénteki sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester sokallja az 50 ezer forintos bírságot, főleg ha azt csak kamerafelvétel alapján róják ki. „A közterület-felügyelő benn ül az ülőgumóján, eszi a szalámis kenyeret, és a kamerafelvétel alapján automatikusan büntet. És azt írják utána, úgy írnak, mintha a közterület-felügyelő ott lett volna a helyszínen. Ilyen a világon nincs” – tette hozzá a főpolgármester.

A probléma nem új, tavaly a Panaszkönyv című műsorunk mutatott be egy XII. kerületi visszás helyzetet. Egy új KRESZ-tábla miatt szabálytalanná vált kanyar ott is 50 ezerbe került.

„Márciusban kanyarodtam be, itt, ugye, ez negyven éve így működik, és egy hónapra rá kaptam egy hatósági értesítést, hogy ötvenezer forint közigazgatási bírságra bírságoltak meg” – mesélte egy pórul járt autós.

A hegyvidéki helyi rendészet körülbelül 150 milliót szedett be bírságokból. „Én 2900 emberről tudok körülbelül. Ezt pontosabban a hegyvidéki rendészettől, adategyeztetés címén kértük, hogy mennyi az összeg, amit kiszabtak birsagot, mennyi folyt be, és visszaosztottuk 50 ezer forintonként” – nyilatkozta a Panaszkönyvnek Tulcsik Edit, az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke.

Ha a közterület a befizetetlen csekk ügyét a rendőrségre adja, akkor a bírság megkerülhetetlen – figyelmeztet a szakjogász. „Abban az esetben, ha a kamerafelvételt az autós nem fogadja el, akkor a rendőrség részére kell áttegye, és a rendőrség hajtja be ezt minden kimentési lehetőség nélkül. A hézag abban van, hogy előfordul nem ritkán, hogy nem adja át a közterület-felügyelet, mert akkor a behajtási összeg már nem őt fogja illetni” – jegyezte meg Kovács Kázmér ügyvéd.

MSZP: Fizessék vissza

Az ellenzék már a kifizetett bírságok visszautalását követeli. „Mi azt kérjük Tarlós Istvántól, hogy haladéktalanul utasítsa a közterület-felügyelet állományát, vezetését, hogy ezeket a bírságokat ne szabják ki, vagy ha már kiszabták és behajtották, akkor haladéktalanul fizessék vissza kérelem nélkül” – jelentette ki Horváth Csaba szocialista fővárosi önkormányzati képviselő.

A szakértők egyébként az úgynevezett jogi rendelkezéssel összefüggő, fix összegű, 50 ezer forintos bírságot aránytalanul magasnak tartják.

Tekintse meg a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóját:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!