2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Tarlós: Ez egy bután feltett kérdés

Hír TV

2018. január 30., kedd 17:54, frissítve: kedd 20:02

Nincs értelme a 3-as metró akadálymentesítéséről szóló népszavazási kezdeményezésnek, amelyet a szocialisták adtak be – véli Tarlós István. A főpolgármester szerint ha eredményes lesz a népszavazás, akkor sem következik abból egyértelműen, hogy minden állomásra liftet kell építeni. A szocialisták szerint a főpolgármester fél a népszavazástól. A népszavazás megtartásához 138 ezer aláírás szükséges, a gyűjtéshez az Együtt és a Párbeszéd is csatlakozik.

Akarja-e Ön, hogy a 2017–2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint? – ezzel a kérdéssel nyújtott be népszavazási kezdeményezést az MSZP fővárosi képviselője tavaly novemberben a Fővárosi Választási Bizottságnak. Végül mostanra már a kúria is kimondta, hogy jogilag nincs akadálya a referendumnak, kezdődhet az aláírásgyűjtés.

Ez egy értelmetlen népszavazás, ami semmit nem befolyásol. Semmit. Ez egy szokás szerint bután feltett kérdés. Egyébként tőlem kitehetik a standokat, meg beszélhetnek mindenfélét a standokon, meg hergelhetik az embereket. Én szimpatizánsa vagyok a kormánynak, de ugye tudják, hogy nem engem kell újraválasztani, én nem vagyok személyemben izgatott, gondolom, most sem érzi úgy senki, hogy indulatosan beszélnék, elmondom, ami van, mert azért ezt tudni kell, fel lehet a dolgot fújni, lehet lelkendezni. Ez a népszavazás semmit nem ér – jelentette ki Tarlós.

A főpolgármester azt mondta, a 3-as metró felújításával párhuzamosan egyeztetnek a mozgássérült-szervezetekkel, az akadálymentesítés pedig lift nélkül is meg lesz oldva.

A szocialista Horváth Csaba szerint a főpolgármester fél a népszavazástól.

Az kérjük, követeljük, hogy viselkedjen főpolgármesterként, ne forduljon szembe a 92 százaléknyi fővárosi polgár véleményével, ne forduljon szembe, ne árulja el a babakocsis kismamákat, a kerekesszékeseket és az időseket és a nehezen közlekedőket, akár csomaggal, akár személyükben nehezen közlekednek – nyilatkozta a szocialista fővárosi képviselő.

Az LMP szerint a főpolgármester bagatellizálja az akadálymentesítés jelentőségét. Ám ha az nem lesz megfelelő, sokak számára továbbra is lehetetlen lesz a tömegközlekedés igénybevétele.

A népszavazásnak az egyik legfontosabb célja, hogy nyomást gyakoroljon a városházára a tekintetben, hogy márpediglen tessék ezt megcsinálni. Azt az egészen durva mellébeszélést, hogy nincs rá pénz, az kizárt dolog. A főváros költségvetése 330 milliárd forint. Nem hiszem el, hogy egy húszmilliárdos tételnek nem lehet megtalálni a forrását egy ekkora költségvetésben úgy, hogy egyébként még csak nem is kell, hogy ez egy összegben jelentkezzen – véli a párt fővárosi képviselője, Csárdi Antal.

Szerda reggeltől MSZP-szimpatizánsok gyűjtik majd Budapest-szerte az aláírásokat a referendumhoz. Ahhoz, hogy kiírható legyen a népszavazás, legalább 138 ezer aláírás kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!