2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:25

Tarlós: Elmegyünk a falig

Hír TV

2017. november 17., péntek 18:32, frissítve: péntek 18:41

Elmennek a falig – ígéri a főpolgármester a budapesti metrók akadálymentesítése ügyében. Közben az ellenzék azt is kéri, hogy a fővárosi gyalogátkelőknél a fény mellett legyen hangjelzés is, a vakok és gyengénlátók pedig kapják meg ingyen azt a készüléket, amellyel a futártáblák információihoz hozzáférhetnek.

„Amennyire csak anyagi lehetőségünkből telik, gondoskodunk az erre rászorulók, mozgássérültek közlekedésének biztosításáról – hangsúlyozom: a falig elmegyünk” – Tarlós István a főváros napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a metrók akadálymentesítésének kérdése komoly feszültségforrássá vált.

„Azzal a kérdéssel állunk szemben, hogy amennyiben ez a legmagasabb színvonalon és 100 százalékos mértékben nem történhet meg, akkor tehát az a kérdés, ha ez nem így van, akkor ne újítsuk fel a 3-as metrót” – tette fel a kérdést a főpolgármester. 

A fővárosnak keményen kell fellépni a kormánnyal szemben, hogy kapjon elég forrást az akadálymentesítésre – reagált Tarlós István szavaira a szocialisták képviselője.

„A fal, az azt jelenti, hogy nem fogadható el, hogy a 3-as metró felújítása úgy történjen meg, az egyik szakasza 27 év után, a régebbi szakasza 40 év után, hogy az nem lesz korszerű. Az akadálymentesítés, az nem egy úri huncutság, ez a babakocsisokat jelenti, a nehezen mozgó idősebb embereket jelenti és természetesen a kerekesszékkel nehezen mozgókat jelenti” – mondta Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője.

A metrók akadálymentesítése mellett, a vakoknak és gyengénlátóknak nagy segítség lehet az a távirányító, amellyel a BKV elektronikus futártábláit utasíthatják arra, hogy hangosan mondják be a közlekedési információkat.

A XV. kerületben már 100 ilyen készüléket beszereztek, a liberálisok azt akarják elérni, hogy a fővárosban az érintettek ingyen kaphassák meg az eszközt, amely körülbelül 8 ezer forintba kerül.

„Minden önkormányzatot meg fogunk keresni, és javasoljuk neki, hogy vegye át ezt a gyakorlatot, 100 távirányítót vásároljanak, és pályáztassák meg a kerületben élők között. Ez 2300 darab, emellett, ugye, hogyha Budapest városvezetése a többi ilyen távirányítót is beszerezné, számításaink szerint körülbelül még plusz 40 millió forint költséget terhelne a főváros vezetésére” – mondta Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányi elnöke.

Budapesten mintegy nyolcezer vak és ötvenezer látássérült él.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!