2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Tárgyalóasztalhoz ültetné a feleket az LMP

Hír TV

2018. február 18., vasárnap 21:07, frissítve: vasárnap 22:38

Érdektelenségbe fulladt a bulinegyedről tartott helyi népszavazás Erzsébetvárosban. A szavazásra jogosultak kevesebb mint ötöde ment el voksolni, az érvényességhez 50 százalékos részvételre lett volna szükség. Ettől függetlenül lehetséges, hogy a referendumot az elbukott kvóta népszavazáshoz hasonlóan politikailag érvényesnek tekinti a Fidesz, mert korábban azt ígérték, hogy szavazók többségének a véleményét veszik figyelembe.

Már kora délután biztosnak tűnt, hogy érvénytelen lesz a bulinegyedről szóló népszavazás, annyira kevesen mentek el. Délután három óráig a választásra jogosultaknak mindössze 10,5 százaléka adta le a voksát. Arról kérdezték őket, hogy a Károly körút, a Király utca, az Erzsébet körút és Rákóczi út által határolt terület szórakozóhelyei nyitva tarthatnak-e éjfél után is.

A bulinegyed főutcája vasárnap este is hangos. Jóformán csak turistákat látni. A lakások többsége ki van adva, jellemzően rövid távra, apartmanként. Hétvégente 150–200 ezer ember fordul meg a kerületben.

Az egyik büfé alkalmazottja azt mondja: ami másnak gondot okoz, az nekik a megélhetést jelenti.

Nagyon sok a külföldi éjfél után, akkor jönnek bulizni, akkor érzik jól magukat. Az ember, legyen az külföldi, magyar, bárki, nem fog idejönni 10 órától éjfélig. Egyik sem fog ide jönni, ha így lesz nyitvatartásunk. Nem csak hozzánk, hanem az egész utcában, az egész kerületben – véli Balogh Mária.

A vendéglátók szerint az eredménytelen népszavazás őket igazolja. Vagyis az éjféli záróra túlságosan is radikális megoldás lenne – fejti ki az Élő Erzsébetvárosért Egyesület tagja, Molnár Bence.

– Vannak javaslataink a köztisztaság, illetve a zaj problémáinak megoldására. Be fogjuk adni az önkormányzatnak, és már holnap reggel akár, hajlandók vagyunk leülni erről tárgyalni.

– Erre miért nem került sor korábban? Vagy volt-e már ilyen tárgyalás, és akkor az miért nem volt eredményes?

– Nem tudom. Mi már nagyon régóta dolgozunk azon, hogy az önkormányzat meghallgasson minket. Szerencsére úgy tűnik, hogy most talán létrejöhet.

A lakók leghangosabb csoportja viszont elégedetlen az önkormányzat fellépésével. Gyakorlatilag a kerület vezetését hibáztatják az alacsony részvételi arány miatt.

Mindenképpen az önkormányzatnak rójuk fel, hiszen a lakók tájékoztatásában nem jártak élen. Például hogy a szavazókörök megfelelően legyenek kitáblázva. Úgy, mint például a Murányi vagy a Dohány utcában. A szavazókörök például magánlakásra nyíltak, vagy másik utcából lehetett bemenni, mint ahogy meg volt nevezve a cím. Nagyon sok ilyen probléma volt, a választási bizottság honlapján is téves információ szerepelt. Helyreigazítást tettek, de az önkormányzatnak súlyosak a mulasztásai. Úgy gondolom, hogy akiket valóban érint ez a történet, azok egyértelmű véleményt nyilvánítanak – fejtette ki Garai Dóra, az Élhető Erzsébetváros csoport tagja.

A nem hivatalos eredmények szerint a szavazók többsége – 4500 ember – azt szeretné, ha bezárnának a helyek éjfélkor.

Problémamegoldás

A referendumot támogató LMP-s képviselő tárgyalóasztalhoz ültetné az érintetteket.

Egy kerekasztalra teszek javaslatot, merthogy a problémák, a probléma itt maradt velünk. Egy kerekasztalra, amely a lakók, az önkormányzat és a vendéglátók közötti valós egyeztetést célozza – jelentette be Moldován László, a párt helyi önkormányzati képviselője.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!