2020. július 2.,
csütörtök, Ottó napja

Merkel már nem ragaszkodik a kötelező kvótákhoz

Hír TV

2018. június 6., szerda 22:06, frissítve: csütörtök 18:16

Angela Merkel már nem ragaszkodik a kötelező kvótákhoz – a német kancellár erről az Európai Néppárt migrációról szóló müncheni konferenciáján beszélt. Ausztria a segélyezés rendszerén szigorítana, Dánia pedig az elutasított menedékkérőket táborban helyezné el. Az uniós bevándorláspolitikát a leghangosabban bíráló Fideszből senkit sem hívtak meg előadóként.

A dán miniszterelnök is támogatná azt az új elképzelést, amelyről a héten egyeztetett Németország, Ausztria és Hollandia. Az uniós tagállamok a dublini egyezmény helyett egy olyan tábor kialakításáról egyeztettek, ahová azok a bevándorlók kerülnének, akiknek elutasították a menedékkérelmét.

„Őszintén szólva a kitoloncolt menedékkérők központjának egy olyan országban kell lennie, ami sem a migránsok, sem az emberecsempészek szerint nincs a kedvelt célországok listáján” – jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök.

A javaslatot a Brüsszelben tárgyaló osztrák kancellár is megerősítette. Sebastian Kurz szerint működésképtelen az a rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a bevándorlók kiválasszák, melyik ország számukra a megfelelő.

„Ezért is mondjuk már régóta, hogy annak lenne értelme, ha az Európai Unión kívül nyújtanánk védelmet az embereknek, ott, ahol az erre való igény felmerül, de ne legyen lehetőségük válogatni a legjobb európai rendszerek közül” – hangsúlyozta Kurz. Ausztria egyébként július 1-től veszi át az unió soros elnökségét „A védelmező Európa” mottóval.

Az említett államok közti egyeztetések nem uniós szinten történtek, de az Európai Bizottság elnöke is támogatta a kezdeményezést. „Úgy gondolom, hogy az illegális bevándorlás most már legalább annyira európai ügy, mint amennyire az érintett országok feladata” – mondta Jean-Claude Juncker.

Közös válasz

A Európai Néppárt kétnapos müncheni konferenciáján is a migráció a fő téma. A rendezvény első napján a német kancellár is egy közös stratégia kidolgozását sürgette.

„Nyíltan és teljes komolysággal mondom: ha nem találunk egy közös választ az illegális bevándorlás kérdésére, azzal az Európai Unió alapértékeit kérdőjelezzük meg. A probléma a mozgás szabadságával kezdődik, ami az uniós közös piac egyik alapfeltétele, és nem fog működni akkor sem, ha néhány ország veszi vállára a terhek nagy részét, mások pedig nem. Ezen mindenképpen dolgoznunk kell. Tudom azt is, hogy egymás kultúrájának és nézeteinek kölcsönös tiszteletben tartása mellett kell dolgoznunk, de mindenképpen szükség van a közös válaszra, és pont ezért kell egy közös európai menekültügyi rendszert kidolgozni, közös elvek mentén” – mondta Angela Merkel, aki megemlítette azt a lehetőséget is, hogy amelyik ország nem vállalja migránsok befogadását, annak más területen kellene hozzájárulást fizetnie.

Az uniós migránspolitika egyik legnagyobb kritikusának számító, szintén a pártcsaládhoz tartozó Fidesz képviselőit nem hívták meg a konferenciára.