2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Tállai elvtárs” elintézte

Hír TV

2017. november 14., kedd 17:01, frissítve: kedd 17:42

A régi beidegződéseken nehezen lehet túllépni, egy idős nő erőset mondott az államtitkárról.

Egy freudi elszólásnak lehettünk szem- és fültanúi az ATV Tállai Andrásról szóló anyagában, ugyanis amikor egy idős hölgyet kérdeztek arról, hogy az államtitkár „elintézte”, hogy a Mol olcsóbban adja az üzemanyagot Mezőkövesden, a nő – vélhetően régi beidegződésből – „Tállai elvtársnak” akarta nevezni a NAV-elnököt, ám végül korrigált.

Mint ismert, Tállai a Facebook-oldalán dicsekedett el azzal, hogy az ő közbenjárásával lett olcsóbb az üzemanyag (a benzin 11, a gázolaj 5 forinttal). Így tehát nagyjából kettő eurócentért lehet ma itt a Nyugat-Balkánon szavazatokat vásárolni. Ez ráadásul a piaci szereplő eurócentje, hiszen a NAV-elnök nem az üzemanyagok után fizetendő járulékokat csökkentette, hanem szimplán elérte, hogy az olajcég vigye le az árakat.

Egyébként a megoldás pofonegyszerű: nem kell ott benzint venni, ahol drágának találják. Akkor most kezdjen mindenki rinyálni, mert Budapesten a legolcsóbb az üzemanyag? A következő lépés az lesz, hogy hatósági áras lesz? Sajnos a magyarok 90 százaléka nem is igen látja, hogy mi az aggályos ebben. „Tállai elvtárs elintézte”, olcsóbb lett a benzin, kész.

Sokat levesz az állam

Az egészben az a legszebb, hogy az állam a legnagyobb vérszívó az üzemanyagon. A kormány tavaly nyáron fogadta el az új adócsomagot, amely az üzemanyagok adótartalmát a Brent árához kötötte.

Ha a kőolaj világpiaci ára 50 dollár, vagy az alá csökken, akkor a benzin és kerozin jövedéki adómértéke literenként 5 forinttal, a gázolajé pedig literenként 10 forinttal nő. Így a benzin adómértéke literenként 125 forint, a gázolajé pedig 120,35 forint lesz. A két üzemanyagfajta adómértékének közelítését a személygépkocsikban azonos felhasználásuk és környezetterhelési szempontból hasonló tulajdonságuk indokolja.

Azokban az esetekben, ahol a gázolajat főként nem személygépkocsikban használják fel, így a fuvarozók, a mezőgazdasági termelők, az adómérték-növekedéssel azonos mértékben növekvő kedvezményt vehetnek igénybe. A kereskedelmi gázolajat használók, azaz a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművel fuvarozók és buszok adó-visszaigénylésének mértéke literenként 7 forintról 17 forintra emelkedik. A mezőgazdasági termelők pedig a felhasznált gázolaj jövedéki adójának 82 százaléka helyett 83,5 százalékát igényelhetik vissza.

Így számol a NAV

A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire – tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!