2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Taktikaimedicina-képzést kaptak a kommandósok

2015. április 3., péntek 21:55, frissítve: péntek 22:05

Harctéri sebesültszállítás, kimenekítés, tömeges sérülések kezelése – a többi közt ezt gyakorolják a kommandósok és az egészségügyi dolgozók Budapesten az úgynevezett taktikaimedicina-képzésen. Az ötnapos rendezvényre hét országból érkeztek résztvevők.

Kommandósok szállták meg a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Üllői úti részlegének auláját. Egy kitalált túszhelyzetet számoltak fel.

Az akcióban egy civil is megsérül, akit már a helyszínen a terrorelhárítók látnak el. A magyar kommandósokkal együtt tanulták az elsősegélynyújtást külföldi kollégáik is. „Vendégül láttuk őket, eljöttek, megcsinálták a tanfolyamot, és azt gondolom, egy nagyon masszív tudást vittek haza. Ez az, amit mi át tudtunk adni, ez a nem harctéri, hanem inkább műveleti területen történő elsősegélynyújtás, amit elsősorban itt oktattunk ebben az egy hétben” – közölte Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója.

Az orvosszakértő szerint a terrorelhárítókkal közös tanfolyam abban is segít, hogy az orvosok harctéren is alkalmazhassák tudásukat. „Intenzíves orvosként tudom, hogy a stressz-szituációban nem biztos, hogy tudják ugyanolyan hatásfokkal alkalmazni. Olyan körülményeket tudnak biztosítani a Terrorelhárítási Központ munkatársai a medikusoknak vagy az orvosoknak, ahol a tudásukat ilyen körülmények között tudják elsajátítani” – mondta Gál János, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

A közeljövőben fiatal orvostanhallgatók is részt vehetnek hasonló képzésben. „Ha ott van két vérző sebesült a szemem előtt, és látom mindkettőjüket, hogy mennyire súlyos állapotban vannak, mennyire kritikus állapotban vannak, akkor fel tudom azt mérni, mondjuk én egyedül, mint medika, mint orvos, hogy az A páciensnek kell sürgősebben segítenem vagy a B-nek” – mondta Ármós Richárd orvostanhallgató.

Európában a TEK az első olyan rendvédelmi szervezet, amely a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális ágát a gyakorlatban is alkalmazza.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!