2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Tagadják, hogy munkára kényszerítették volna az értelmi fogyatékos nőket

Hír TV

2017. december 7., csütörtök 17:32, frissítve: csütörtök 17:55

Nem született ítélet annak a két borsodi házaspárnak az ügyében, akik a vád szerint 2012-től két éven át fogvatartottak és munkára kényszerítettek két értelmi fogyatékos nőt. Az Ózd melletti Csernelyben élő vádlottak egy fűtetlen pincében szállásolták el az anyát és lányát, pénzüket elvették, dolgoztatták őket. A két házaspár tagadja, hogy kihasználták volna a nőket.

Házuk udvarán fogták el a rendőrök a két csernelyi házaspárt 2014-ben. A vád szerint két éven keresztül a házuk pincéjében tartottak fogva két helyi nőt. Az anya és lánya nem mehetett el a fűtetlen pincéből. Jövedelmüket elvették, és kerti munkát végeztettek velük. Telefont és autót is vettek a nevükre, és többször veréssel fenyegették őket, ha bárkinek is beszélnek a történtekről. 2012 nyarán a sértettek átköltöztek a másik megvádolt házaspárhoz, akik ugyanúgy egy pincehelyiségbe kényszerítették őket. Pénzüket elvették, élelemként havi egy kiló lisztet, cukrot és krumplit adtak nekik. A vád szerint a sértettek éheztek, ezért a vádlottak által kidobott ételeket szedték ki a kukából.

„Én annyit tudok, hogy a Mónikáék, amikor én láttam, az utcán szabadon járkáltak egész nap a faluban. Dolgozni biztos, hogy nem kellett dolgozniuk” – a bíró több tanú vallomását is felolvasta a tárgyaláson, ők nagyrészt cáfolták, hogy a két nőt fogva tartották volna. A két házaspár is végig tagadta a vádakat, azzal védekeztek, hogy ők nem kihasználták a nőket, hanem ételt és szállást adtak a magukat ellátni képtelen sértetteknek. Ügyvédjük szerint, mivel az anya és lánya értelmi fogyatékosok voltak, vallomásukat nem lehet figyelembe venni.

„A büntetőeljárási törvény szerint nem lehet kihallgatni olyan személyt, akitől helyes vallomás nem várható el. Nyilvánvaló, hogy ezek a személyek, már 2012–13–14–15 évektől kezdődően a szakértői vélemény szerint elmebetegségben szenvedtek, és ez nyilvánvaló, észlelhető volt rajtuk. Itt, a bíróságon is észleltük. Tehát nyilvánvaló, hogy nem várható el tőlük helyes vallomástétel az elmebeli állapotuk miatt” – mondta Kelemen Tamás.

Az ügyészség szerint azonban a lány és az azóta már elhunyt édesanya vallomása hiteles és értékelhető. „A sértettek emlékezete úgy működik, hogy az érzelmileg hangsúlyos cselekményekre képesek visszaemlékezni, és az is igaz, hogy az általuk átélteket, bár nem tudják minden részletében koherensen előidézni, de a cselekmény magját, azt minden esetben ugyanúgy adják elő. Illetve azt is leszögezték a szakértők, amely nagyon fontos a bizonyítás szempontjából, hogy éppen a mentális képességük miatt a sértettek az általuk átéltekhez hozzátenni vagy ugye azokat felnagyítani nem képesek” – hangsúlyozta Benedek Beáta, az Ózdi Járási Ügyészség ügyésze.

A vádlottak és védőik felmentést, az ügyészség letöltendő börtönbüntetést indítványozott a bíróságon. Ítélet jövő héten várható.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!