2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szürettel és borral emlékeznek Nagy Imrére

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 21:31, frissítve: hétfő 12:12

Hatvanegy évvel ezelőtt október 22-én a forradalom miniszterelnöke a badacsonytomaji hegyen szüretelt, a nap végén onnan utazott Budapestre, ahol előzőleg a Műegyetemen a hallgatók nagygyűlést tartottak, és másnapra tüntetést hirdettek.

Tizenöt éve, hogy a badacsonyiak minden évben megemlékeznek arról, hogy ott szüretelt Nagy Imre 1956. október 22-én. Az egykori miniszterelnök feleségével és unokájával, baráti meghívásra érkezett. Este katonai járművel jöttek érte és a családjáért, csak akkor értesült a budapesti eseményekről.

„Jött szüretelni, barátkozni, itt volt a nagy eszem-iszom, így szokták mondani ugye szüretkor, nagy volt a barátság Zabó Jani bácsival. Őt is nagyon jól ismertük” – fogalmazott egy helybéli asszony a Hír TV-nek.

A Zabó-birtokon azóta is termelnek szőlőt, melynek egy részét mindig meghagyják október 22-éig, hogy a Nagy Imre-emlékszüreten a helyiekkel közösen szedjék le.

„Ez a dűlő hetven éve a családomnak a tulajdonában van, olaszrizling található benne. Sajnos már azokból a tőkékből nincsen, amelyek között annak idején Nagy Imre sétált, viszont ugyanúgy olaszrizlinget telepítettünk ebbe a dűlőbe” – mondta Sipos Balázs Tihamér, a Sipos borászat tulajdonosa.

A Sipos család az itt szedett szőlőből Nagy Imre emlékére minden évben bort is készít, átlagosan ezer palackkal.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!