2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szuperkórházak: kiírták a pályázatokat

Hír TV

2018. július 31., kedd 15:17, frissítve: kedd 15:17

Kiírták a három budapesti centrumkórház tervezésére szóló pályázatokat – a kormány 700 milliárd forintot szán Budapest és Pest megye egészségügyi fejlesztéseire a következő években. A DK szerint ugyanakkor soha olyan keveset nem költöttek egészségügyre, mint a mostani kormány időszakában, az ellátás színvonala pedig szerintük már emberéleteket veszélyeztet.

Egy hete halt meg Esztergomban az utcán egy 73 éves férfi azt követően, hogy előtte rosszulléte miatt a kórházban járt, ám ott mindössze fájdalomcsillapítót adtak neki. A tragikus eset a DK szerint az egészségügyi forráskivonás következménye, úgy látják ugyanis, hogy egyszerűen nincs elég szakorvos.

„Nem tudjuk, hogy naponta hány beteg embert küldenek haza sürgősségi osztályokról, ügyeletekről azzal a gyanúval, hogy szívinfarktusa van ellátás, gyógyulás és túlélés esélye nélkül. A Demokratikus Koalíció szerint évente több 10 ezer áldozata van a Fidesz egészségügyének” – mondta Rónai Sándor, a párt szóvivője.

A kormány szerint viszont soha nem volt még annyi fejlesztés az egészségügyben, mint az elmúlt időszakban. A kormány pedig az elmúlt években csak vidéken mintegy 500 milliárd forintnyi kórházfejlesztést végzett el – erről Kásler Miklós beszélt hétfőn egy zárt sajtótájékoztatón.

„További 700 milliárd forintot fordít arra a kormány, hogy a Budapest és Pest megye egészségügyi fejlesztéseit is lebonyolítsa” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kedden megjelent a három budapesti centrumkórház tervezésére kiírt pályázat: „Észak-Pesten a Honvédkórház fogja ellátni a súlyponti kórházi feladatokat, Dél-Pesten a Szent László és a Szent Istvánból létrejövő szuperkórház fogja ellátni a szuperkórházi feladatokat és épül zöldmezős beruházásként egy új kórház is: ez lesz a dél-budai centrumkórház 1200 ággyal” – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A miniszter szerint ez az elmúlt 100 év legnagyobb egészségügyi beruházása lesz. A tervek szerint a betegek egyágyas kórtermekben gyógyulnak majd, a papír alapú kórlapok helyett pedig digitális eszközökön vezetik a betegadatokat.

„Nyilván itt a tervezés, engedélyezés, kivitelezés egy több éves folyamatot jelent. Tehát éppen ezért 2022/2023-ra lesznek láthatóak az eredmények belőle” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Révtári hozzátette: az Egészséges Budapest Programra a jövő évi költségvetésben csaknem 42 milliárd forintot szánnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!