2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Sztrájksorozatot hirdetnek a közszolgálati dolgozók

Hír TV

2017. november 29., szerda 16:58, frissítve: szerda 17:49

A Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülése előtt arról beszélt, hogy az alacsony bérek miatt sorra hagyják el a diplomás munkavállalók az önkormányzatokat, amelyek emiatt nem tudják ellátni a törvényben rájuk ruházott feladatokat.

Molinókat helyeztek el a közszolgálati dolgozók érdekvédelmi szervezetei a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Itt tartották az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülését, ám a munkavállalói oldal kénytelen volt a minisztérium előtt tájékoztatni a sajtót.

A közszolgálatban dolgozók jelentős része leginkább a megígért, de elmaradt bérkompenzációt hiányolja. Sokan ugyanis kimaradtak ebből. A Belügyminisztérium adatai szerint 1303 hivatal közül 303-ban nőtt az illetményalap. Ez azt jelenti, hogy 17 ezer ember bére maradt változatlan. A közszférában dolgozók több mint fele pedig 10 éve nem kapott fizetésemelést.

„Az, hogy egyesek kiszámítható módon részesülnek kompenzációban, mások nem, az elfogadhatatlan. Ezért fogalmaztuk meg követeléseinket, és a mai tárgyalás egyik fontos eleme lesz, hogy ezekre a kimaradtakra megoldást találjunk. Az egyetlen megoldás, hogy kapják meg a kompenzációt visszamenőleg” – emelte ki az ülés előtt Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke.

A bérhelyzet az áprilisi választásokra is komoly hatással lehet. „Ha most vasárnap lennének a választások, sok településen elmaradnának” – véli a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boross Péterné szerint ugyanis sok településen nemhogy aljegyző, de jegyző sincs; az alacsony bérek miatt ugyanis rengetegen mondanak fel és inkább a versenyszférát választják.

A helyzetről nyílt levelet írtak a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkárának és Orbán Viktor miniszterelnöknek is, 2018 elejére pedig sztrájkokat is terveznek. „Több lépésben, folytatólagosan 2018. január 12-től 15-ig, február 15-től 19-ig és március 7-től 10-ig tartja meg, amennyiben a kormányzat nem rendezi” – ismertette az MKKSZ elnöke.

Szerettük volna megtekinteni a tanács plenáris ülését is, ám a biztonsági szolgálat nem engedte be a Hír Televíziót, annak ellenére, hogy Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának konföderációelnöke szerint az OKÉT-ülés a sajtó és a szakértők számára nyilvános lenne.

A munkavállalók szervezetei bruttó 245 ezer forintos minimálbért, minimális bértarifarendszert és egy új, közös érdekegyeztető fórum létrehozását javasolják az OKÉT-en.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!