2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Szőnyeg alá söpörték a Fidesz plakátbotrányát

Hír TV

2017. október 30., hétfő 19:07, frissítve: hétfő 19:59

Fátylat borítottak a kormánypártok a gyanúsan olcsó Fidesz-kampányra. A 2010-ben történtek kivizsgálását a teljes ellenzék elvárta volna.

A Fidesznek több plakátja volt 2010-ben, mint a többi pártnak együttvéve. A párt választási kampányát a Hír TV bonyolította, a csatornát akkor még mások vezették, mint most. A Fidesz-plakátokat Simicska Lajos hirdetési cége ragasztotta ki, ám a költségeket a Hír TV akkori menedzsmentje nem számlázta tovább a pártnak – írta meg nyáron a 24.hu. A hírportál számolt be arról is, hogy a Fidesz jóval kisebb összeget vallott be az Állami Számvevőszéknek, mint amennyit valójában plakátokra költött.

 „Tekintettel arra, hogy óriási a szakadék a különböző hatóságoknak tett fideszes adatközlés és a valóság között, fölvetődik a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, fölvetődik az, hogy a Fidesz vezetői büntetőjogi felelősséggel is tartoznak” – jelentette ki Volner János Jobbik-frakcióvezető.

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, amit a többi ellenzéki párt is támogatott. „Ebben a tárgykörben vizsgálóbizottságot nem lehet felállítani, tekintve hogy az adott tárgykört az Állami Számvevőszék vizsgálta” – jelentette ki Vas Imre, az igazságügyi bizottság fideszes alelnöke.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságában a kormánypárti képviselők a vita elején jelezték, hogy nem engedik tárgysorozatba venni a vizsgálóbizottság ügyét.

„Még a látszatra sem adtak, mert még azt sem tették meg, hogy mondjuk szerződéseket kötöttek volna, készpénzes vagy utalásos módszerrel pénzmozgást hajtottak volna végre” – mondta Apáti István, az igazságügyi bizottság jobbikos tagja.

A fideszes Répássy Róbert azzal vágott vissza a Jobbiknak, hogy szerinte az ellenzéki párt a piaci ár alatt hirdethetett Simicska Lajos plakátfelületein. „A saját számláit nem találja a Hír TV, ezért a megrendelőt vádolja jogsértéssel. Én azt javaslom, hogyha esetleg ismer ott valakit a Hír TV-nél – nem tudom, hogy ismer-e, de hogyha ismer a Hír TV-nél –, akkor javasolja, hogy jelentsék fel önmagukat.”

Simicska Lajos augusztusban úgy nyilatkozott a 24.hunak, hogy 2010-ben a Hír TV-ben opciós joggal rendelkező kisebbségi tulajdonos volt, a társaság ügyeit a tényleges tulajdonos intézte. „Ezért minden esetleges szabálytalanságért vagy törvénytelenségért a cég akkori, tényleges irányítói felelnek.”

A Jobbik frakcióvezetője a bizottsági vitát követően bejelentette: az MSZP és az LMP képviselőivel közösen egy csonka bizottságban meghallgatják azokat, akiknek a Fidesz 2010-es kampányköltéseiről érdemi információik lehetnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!