2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Szita Károly: Tiszta a lelkiismeretem

Hír TV

2018. március 19., hétfő 16:03, frissítve: hétfő 19:08

A nyilvánosságra került dokumentumok ellenére is tagadja állambiztonsági múltját Szita Károly. A kormánypárti politikus Krakus Péter néven jelentett a Kádár-korszakban, még családtagjairól is. Szita Károly azonban azt mondja, ez nem igaz, az ellenzékre és Simicska Lajosra mutogat.

„Ma már teljesen világosan látszik, hogy a mai magyar ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes.” Az ellenzéket hibáztatja Szita Károly az ügynökmúltja miatt. Holott a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint a 80-as években még megtiszteltetésnek érezte, hogy beszervezték. A lap által közölt – korábban titkos – iratok alapján Kaposvár fideszes polgármestere még húga esküvőjén is a rábízott feladatra koncentrált. Krekus Péter álnéven a nyugatról beutazott állampolgárokat figyelte, saját rokonairól is jelentett. A fideszes politikust 1980 nyarán szervezték be és 1989 májusáig állományban volt titkos megbízottként a III/II-es ügyosztálynál. Ő azonban a dokumentumok ellenére is tagadja az állambiztonsági múltat.

– Az én lelkiismeretem tiszta, és nem engedem zsarolni magamat sem Simicska Lajos, sem mások által, nagyon szépen köszönöm.
– Perel? Az állambiztonsággal kapcsolatban állt?
– Nem.

Már 2005-ben felmerült Szita Károly ügynökmúltja. Kaposvár első embere akkor azt mondta: perre megy. A polgármester – bár eddig nem beszélt róla – most azt állítja: valóban bírósághoz fordult.

„2005-ben már megtettem, nézzen utána, legyen kedves. Tényleg nagyon szépen köszönöm az érdeklődést” – mondta.

Szita Károly több újságírói kérdésre nem válaszolt, ügynökmúltja helyett inkább a kampányra koncentrált: egy felújított iskolaépületet adott át városában. A DK a kaposvári polgármester ügyét nem tartja egyedinek.

„A Fidesz akadályozza meg az ügynöklisták és dokumentumok nyilvánosságra hozását. Azt gondolom, azért, mert pontosan tudja, hogy a soraiban nem egy »Szita Károly« ül. Nem elég kommunistázni politikai célokkal, hanem tisztességesnek kellene lenni” – mondta Gyurcsány Ferenc, pártelnök.

A Jobbik szerint az ügynökmúlt több fideszes politikusnál is bizonyítható. „Már az első parlamenti ciklusunk alatt volt olyan szakértőnk, aki kifejezetten az ügynökaktákra specializálódott, és jó néhány olyan esetet feltárt, ami bizonyítható. Tehát egy-egy fideszes vagy más politikus állampárti érintettsége, azaz besúgója volt a rendszernek. Mi minden esetben szeretnénk azt, hogy ennek erkölcsi és politikai következménye egyaránt legyen” – mondta Volner János, a párt alelnöke.

– Kiszolgálta azokat is, és kiszolgálja ezeket is – Gödöllő polgármestere így reagált Szita Károly ügynökmúltjára. Gémesi György úgy véli, a fideszes politikus a megyei jogú városok szövetségének elnökeként ma is a középkádári korszak tanácsrendszerét építgeti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!