2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Szinte üres ülésteremben ment a nagy disputa a Stop Sorosról

Hír TV

2018. június 18., hétfő 21:27, frissítve: kedd 10:20

Utoljára vitáztak a Stop Sorosról a parlamentben a szerdai záró szavazás előtt. A szinte teljesen üres ülésteremben a törvénycsomaghoz benyújtott módosító javaslatok záró vitájában az ellenzék a jogállamiság elleni újabb támadásról beszélt, míg a kormány Magyarország biztonságának megvédésével érvelt.

Szinte teljesen üres ülésteremben vitatkozhattak utoljára a képviselők a Stop Sorosról hétfő este. A Fidesz részéről szinte senki nem ment be a módosító javaslatok vitájára.

„Észveszejtő, hogy egyetlen képviselőjük jön be ide a Fidesz-frakcióból”

– fakadt ki Harangozó Tamás országgyűlési képviselő. A szocialisták az alaptörvény hetedik módosítását egyébként kommunikációs fogásnak tarják, ahogy a bevándorlással összefüggő szabályok szigorítását tartalmazó Stop Soros törvénycsomagot is. Legfőbb kifogásuk a Közigazgatási Felsőbíróság létrehozása. Az ellenzék szerint a jövőben ide utalnak majd minden, a Fidesznek kellemetlen ügyet. „Ez minden magyar állampolgár egyébként kiharcolt, szent érdeke és joga, hogy egyetlen kormány a független igazságszolgáltatást maga alá gyűrni ne merje. A legsötétebb időszakokban történt ez csak meg Magyarországon” – fogalmazott Harangozó Tamás országgyűlési képviselő.

Nem felel meg a házszabálynak, nem felel meg a parlamentális demokrácia követelményeinek 

– ez a Demokratikus Koalíció legfőbb problémája a hetedik alaptörvény-módosítással. Arató Gergely azt kifogásolta, hogy a keresztény kultúra védelmének kötelezettségét az egyik este fűzték hozzá a többi módosításhoz, így érdemben arról nem is vitázhattak a bizottságban. A DK szerint azonban a keresztény kultúra definiálása komolyabb kérdéseket is felvet. „Ez a fajta módosítás megnyitja az utat egy nagyon veszélyes irányba. Megnyitja az utat abba az irányba, amikor az állami szerveknek nem a törvényesség védelme, nem az írott és megismerhető jogszabályok betartatása a dolga, hanem annak a védelme, amit önök keresztény kultúrának gondolnak. És ez a fajta gondolkodásmód éppen ellentétes az európai kultúrával” – emelte ki Arató Gergely országgyűlési képviselő.

A Jobbik is kommunikációs blöffnek tartja a javaslatokat, mert a Stop Soros nem Magyarország biztonságáról szól. „Tényleg el tudja valaki azt képzelni, hogy csak azért, mert önök ebbe az alaptörvénybe beleírnak olyan kitételeket, amelyek például a bevándorlás akadályozását szolgálják, hogy ez majd valóban meg is fogja akadályozni a bevándorlást?” – vetette fel a kérdést Varga-Damm Andrea országgyűlési képviselő.

Az LMP is azt követeli a kormánytól, hogy a záró szavazás előtt várják meg az Európa Tanács alkotmányügyi tanácsadó testületének, a velencei bizottságnak az véleményét „Hallgassanak a velencei bizottság elnökére, és várják meg a jövő hét pénteket, a bizottság véleményét! Magát a törvényjavaslatot pedig nem támogatjuk” – közölte Demeter Márta országgyűlési képviselő.

A belügyi államtitkár szerint minden ellenzéki javaslatra végig nyitottak voltak, a javaslatok pedig kizárólag Magyarország biztonságáról szóltak. „Ma a világban a biztonság a legfontosabb közösségi érték. Ezt keresik minden országban, ezt értékelik leginkább a polgárok, hiszen ez a mindennapi életet, a boldogulás feltételeit meghatározza és én abban bízom, hogy Magyarország a jövőben is biztonságos ország lesz” – hangoztatta Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkárja.

A Stop Soros törvénycsomagról és az alkotmány hetedik módosításáról szerdán szavaz az Országgyűlés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!