2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:40

Szijjártó nem emlékszik, Kovács nem készült fel

2017. október 13., péntek 18:00, frissítve: péntek 21:19

Értékes ajándékot fogadott el Orbán Viktor pártja 2009-ben a közbeszerzéseken mostanában jól teljesítő Magyar Telekomtól: a távközlési cég finanszírozta a Fidesz prominenseinek és Barack Obama kampányfőnökének 2009-es budapesti találkozóját. Az amerikai elnök bizalmasával Rogán Antal és Habony Árpád is találkozott, ahogy Szijjártó Péter is. A külügyminiszter azonban ma már azt állítja: nem emlékszik a rendezvényre. A találkozót megszervező üzletember a Hír TV-nek azt mondta: a Magyar Telekom így játszotta ki a német anyavállalat előírásait és az amerikai antikorrupciós törvényeket.

Luxusszállodai környezetben Barack Obama egykori kampányfőnöke magyarázza választási sikerük titkát a válogatott közönségnek. A vendég mellett Rogán Antal, a Fidesz korábbi kampányfőnöke ül. A kormánypárti politikus, aki 2001 és 2006 között az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottságának alapító elnöke volt, a Hír TV-nek nyilatkozva Obama győzelmének következményeit taglalta.

„Ő nagy szerepet játszott egy új korszak nyitányában az Egyesült Államokban, még nem is látjuk, hogy ez hova fog kifutni. Ez nagy hatással lesz a világpolitikára, a világ trendjeire, és én azt gondolom, hogy Magyarország is egy ilyen új korszak előtt áll” – nyilatkozta még 2009 végén Rogán Antal.

A konferencia résztvevőinek csoportképén az amerikai tanácsadó mögött Rogán Antal mellett áll Habony Árpád is. A konferenciát közvetetten a Telekom finanszírozta. A cég akkori vezérigazgatója, Somogyi Péter üzletembert kérte fel arra, hogy hozza össze a találkozót a választási győzelemre készülő Fidesz prominensei és az amerikai elnök bizalmasa között. Az amerikai tanácsadó díja 50 ezer dollár volt, míg az utazási költség további 20 ezer dollárba került. A Telekom vezérigazgatója ezt később más megrendeléseken keresztül fizette ki az üzletembernek.

„Azért gondoltak arra, hogy engem közbeiktatnak, ugyanis az antikorrupciós, nagyon szigorú törvény – nem beszélve a magyarról, amit Polt Péter felügyel, hanem a német anyavállalat, illetve az amerikai tőzsdefelügyelet – rendkívül szigorúan veszi, és ez semmiképpen nem engedélyezi, nem nézné jó szemmel, ezért ezt egy közvetítőn keresztül próbálják tető alá hozni” – magyarázta a Hír TV-nek Somogyi Péter, az Európai Alternatíva Párt elnöke.

Szijjártó Péter is ott ült az egyik asztalnál, ám ma már nem emlékszik a történtekre.

– Megmondom őszintén önnek, hogy ha jól értem, egy hét évvel ezelőtti eseményt kellene felidéznem, kizártnak nem tartom, mint ahogy megmondom őszintén, nem is emlékszem rá, hogy lett volna ilyen esemény, mindezzel együtt lehetséges. De teintettel arra, hogy nem emlékszem, olyan nagyon emlékezetes nem lehetett. Vagy csak hosszú idő telt el azóta. Nem tudom. 
– És ha voltak ilyen jellegű események, akkor Habony Árpád milyen minőségben kísérte el önöket?
– Engem semmilyen formába nem kísért el, az biztos.
– Milyen beosztásban lehetett ott?
– Nem tudom, nyilván tőle kell… Én 2009-ben a miniszterelnök szóvivőjeként voltam ott, vagy akkor már lehet, hogy az akkori pártelnök, jelenlegi miniszterelnök szóvivőjeként, és akkor már, azt hiszem, kabinetfőnöke voltam.

(Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter)

A kormányszóvivő tájékozatlanságára hivatkozva hárítja a kérdéseket. „Ne hozzon olyan helyzetbe, hogy olyan kérdésre kelljen válaszolnom, amit előre nem tett fel, és nem tudtam felkészülni rá! Itt, a Terror Háza Múzeum sarkán nem hiszem, hogy erre a kérdésre készültem volna” – így Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A Jobbik vizsgálatot követel, a szocialisták is korrupcióra gyanakszanak. „A Telekom és a magyar kormány között én hullámzó viszonyt láttam az elmúlt időszakban, de nyilvánvalóan ahol ezek az emberek megjelennek, általában főleg a Rogán–Habony kettős, ahol megjelenik, ott általában egyébként a kormányzati érdekeken túl a saját érdekek azok, amik inkább jól járnak, nem pedig a kormányzati érdekek, meg a magyar embereknek az érdekei” – így Szakács László, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Telekom egyébként 2010 óta jól szerepel a kormányzati és önkormányzati közbeszerzéseken. A cég építheti ki például a szélessávú vezetékes internethálózatot azokon a területeken is, ahol piaci körülmények között nem érné meg. Ezt a kormány 80 milliárd forinttal támogatja. Leánycége fejlesztette a botrányos BKK e-jegy-platformot, a Bubi informatikai hátterét és az utastájékoztató rendszert is.

A Telekom közleményben reagált. Azt írják: David Plouffe annak idején az internet és a közösségi média egyik első számú szakértőjeként tartott előadást, amely egy, a cég által nyilvánosan szponzorált esemény volt - titkos megállapodásról nem volt szó. / Az a feltételezés szerintük alaptalan, hogy a Telekom bármilyen piaci előnyt élvezett, illetve politikai támogatást kapott volna a 2010-es választások után.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!