2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Rózsa Miklós a filmzenekirály 03:00

Szijjártó: Ilyen döntés nem született!

2015. június 24., szerda 18:31, frissítve: szerda 19:35

A kormányszóvivői tájékoztatón Szijjártó Péter leszögezte azt is, hogy a kormány nem mondott fel semmilyen nemzetközi megállapodást, Magyarország csak türelmet kér az úgynevezett dublini egyezmény alkalmazásában. Az osztrák külügyminiszter korábban elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország nem akar visszafogadni más uniós országokból migránsokat. A magyarországi ellenzéki pártok továbbra is ellenzik a kormány intézkedéseit.

Pontokba szedve próbálta tisztázni a külügyminiszter a kormány bevándorláspolitikáját szerdai sajtótájékoztatóján. „Első tény, amit szeretnék rögzíteni, az, hogy Magyarország maradéktalanul betart minden európai uniós jogszabályt és Magyarország maradéktalanul megfelel minden európai uniós kötelezettségének. Második tény, amit szeretnék rögzíteni, hogy semmilyen európai uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Belügyminisztérium illetékese és a kormányszóvivő kedd este még úgy nyilatkozott, felfüggesztik a dublini rendelet alkalmazását. Az igazságügyi miniszter levélben magyarázkodott az Európai Bizottság alelnökének. Trócsányi László azt írta: az ország tiszteletben tartja az uniós rendelkezéseket, de Magyarország határozatlan ideig nem tudja fogadni a visszatoloncolt menekülteket. Ezt a Fidesz ügyvezető alelnöke is megerősítette.

„Visszajön ide 3-5-8 ezer ember és állnak a befogadóállomás udvarán, mert fekhelyet sem tudunk nekik adni. Lepedőt nem tudunk, takarót, minden elfogyott. Sátrakat kell ideiglenesen felállítani. De most már sátor sincs! Tehát erre fel kell készülni. Magyarul: téves az az értelmezés, hogy Magyarország bármilyen európai rendeletet felmondott volna. Az eljárás kapcsán azzal a lehetőséggel éltünk jogosan, hogy türelmet kértünk, ezt hívják jogi értelemben felfüggesztésnek” – fogalmazott Kósa Lajos.

A Jobbik nem örül a fordulatnak. Z. Kárpát Dániel szerint a jelenlegi menekültáradat közben nem kellene visszafogadnunk azokat is, akik már továbbszöktek Nyugat-Európába. „A Jobbik továbbra is pártolja azt, hogy egy ideiglenes, átmeneti mentességet a dublini egyezmény tekintetében élvezhessen az ország, hiszen igazságtalan az, hogy az Európára zúduló menekültáradat legnagyobb részét és a számla legnagyobb részét most, ezekben a pillanatokban Magyarország fizeti. Ezen tökéletlen, igazságtalan helyzet fenntartását nem tartjuk elképzelhetőnek” – emelte ki a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Gőgös már a külföldön élő magyarokért aggódik

„Tudjuk már, hogy ha Kósa Lajos meg Szijjártó Péter egy napon megszólal, igaz, régebben együtt, most meg külön-külön, abból mindig óriási káosz van és óriási zavar” – közben a kormány menekültpolitikáját folyamatosan kritizáló szocialista párt elnökhelyettese már a külföldön élő magyarokért aggódik. „A kint élő magyarok egzisztenciájának veszélyeztetése miatt hagyják abba az összevissza beszédet és hagyják abba ezt a gyűlöletpolitikát, amit jelenleg bevándorlásügyben folytatnak” – közölte Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában is a menekültkérdés volt terítéken. Az ülésen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója azt mondta, 600-700 menekült fogadására kértek haladékot 11 másik uniós országtól, de év végéig több ezer visszatoloncoltról kell majd gondoskodniuk. „Ha figyelembe vesszük, hogy már 65 százalékát képezi az éves, egész évben benyújtott kérelmeknek a válságövezetből érkezők száma, hát itt több ezer emberről beszélhetünk” – tájékoztatott Végh Zsuzsanna főigazgató.

Az illegális határsértőkön felül Magyarországon jelenleg hivatalosan 4000 menekült táborozik, a többiek pedig még várnak a kérelmük elbírálására.

Megtelt a debreceni menekülttábor

Hajdú-Bihar megye székhelyén jelenleg rekordszámú: 1474 migráns tartózkodik, miközben a tábor befogadóképessége 830 fő. Debrecenen kívül Bicskén, Vámosszabadiban, Nagyfán és Fóton működtetnek menekülttáborokat az országban, az intézmények pedig kivétel nélkül túlterheltek. Mindenhol erőn felül, legalább százzal több migránsnak biztosítanak menedéket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!