2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Szijjártó: Erősebb a szövetség, mint bármikor

2015. július 3., péntek 10:16, frissítve: péntek 11:27

Még soha nem volt olyan jó a magyar–amerikai kapcsolat, mint most. Ezt Szijjártó Péter mondta az amerikai követség függetlenség napi fogadásán. A rendezvényen a kitiltási botrányokról és a korrupciós vádakról nem volt szó. Colleen Bell nagykövet is a két ország szövetségét méltatta.

Zugligeti rezidenciáján fogadta Colleen Bell amerikai nagykövet a magyar politikusokat, közéleti személyiségeket, diplomatákat és újságírókat a függetlenség napja alkalmából. Aktuálpolitikáról nem volt szó, csak a két ország szövetségéről.

„Mindkét ország rengeteg bátor embert tud felvonultatni, akik a szabadságért, függetlenségért harcoltak, nem is tudnék kiemelni egyet se, de az biztos, hogy ma nem lennék itt, ha nem lettek volna az emberek, akik harcolnak a szabadságért és demokráciáért” – nyilatkozta a Hír TV-nek az amerikai nagykövet.

Július 4-én az Egyesült Államok a függetlenségi nyilatkozat kikiáltását ünnepli, de a magyar ünnepség dátuma is helyes. Az amerikai képviselők ugyanis július 2-án szavazták meg az elszakadást Nagy-Britanniától.

Az amerikai diplomata szerint közös a magyar–amerikai értékrend, többek között a NATO-együttműködés és az ukrajnai szerepvállalás került elő példaként. A kitiltási botrányokról és a korrupciós gyanúról a magyar külügyminiszter se beszélt. Szijjártó Péter szerint még sose volt olyan jó a magyar–amerikai kapcsolat, mint most.

„Hangsúlyozni kell, milyen fontos, hogy erős szövetség van köztünk, erősebb, mint bármikor. Európa komoly kihívásokkal néz szembe. Miközben Európa és Európán belül Magyarország cselekvésre szánja el magát, és mi, magyarok pedig próbáljuk megerősíteni a magyar geopolitikai érdekeket Közép-Európában, aközben számítunk az együttműködésre a legerősebb szövetségesünkkel, az Egyesült Államokkal” – mondta a magyar külügyminiszter.

Colleen Bell idén januárban érkezett Magyarországra. Nem karrierdiplomata, hanem politikai kinevezett. A volt tévéproducer Barack Obama kampányához gyűjtött pénzt, ezért kapta a kinevezést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!