2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Szijjártó: Az eddigieknél is keményebben fogunk visszavágni

2015. december 7., hétfő 15:36, frissítve: hétfő 15:40

Minden egyes Magyarországot érintő alaptalan vádra és kritikára úgy fognak reagálni, hogy elvegyék a kedvét azoknak, akik ezeket a vádakat megfogalmazzák – jelentette ki Szijjártó Péter az Országgyűlés gazdasági bizottságában, éves meghallgatásán. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az elmúlt évben 16 új külképviselet nyílt. A tárcavezető sikeresnek nevezte a stratégiai partneri megállapodásokat is.

„Az új feladat a magyar gazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben” – fogalmazott tavalyi miniszterjelölti meghallgatásán Szijjártó Péter. A tárcavezető már akkor világossá tette, hogy külpolitikájában a gazdasági szempontok kerülnek majd előtérbe.

Ez a szempont az elmúlt évben nem változott, mondta a miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában éves meghallgatásán. Szijjártó Péter azt is világossá tette: marad a korábban szokatlanul éles diplomáciai hangnem is.

„Soha nem fogom engedni azt, hogy ne vágjunk vissza akkor, amikor Magyarországot a legsötétebb európai korszakokra emlékeztető diktatúrákra való hasonlósággal vádolják. És hogyha ezek után is valakik ilyen vádakat fognak megfogalmazni Magyarországgal szemben, akkor az eddigieknél is keményebben fogunk visszavágni, mert nem engedhetjük meg magunknak, hogy az ilyen sértések válasz nélkül maradjanak” – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter sikeresnek ítélte a stratégiai partneri megállapodásokat, melyek több mint 1200 milliárdos befektetést eredményeztek.

„Bizonyos autógyártási szegmensekben, ágazatokban a magyar beszállítókat érintő hozzáadott érték tekintetében 10 százalék alatti arányokról tudunk beszámolni, tehát egészen szánalmasan gyengén teljesít. És nem a beszállítói hálózat gyengeségéről van itt szó, hanem egész egyszerűen önök úgy állapodtak meg ezekkel a cégekkel, olyan keretekben engedik működni őket itt, hogy lényegében nem kényszerülnek arra, hogy hazai erőforrásokra támaszkodjanak, és tulajdonképpen kiszivattyúzhatják nyereségük jó részét, ezt egyébként mutatja az is, hogy a multinacionális cégek még mindig több ezer milliárdos nagyságrendben visznek ki adózatlanul nyereséget minden egyes évben” – mondta a meghallgatáson Z. Kárpát Dániel.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese azt is a külügyminiszter szemére vetette, hogy Belgium migránsokat toloncolhat vissza Magyarországra.

Nem volt elégedett a stratégiai megállapodásokkal a Demokratikus Koalíció sem. „Tisztelt miniszter úr! Önök mennyit vállaltak ezelőtt évekkel? Hány munkahelyről beszéltek? Önök azt mondták, hogy évente 100 ezer munkahely jön létre. 6. éve kormányoznak. Havonta 8 ezer új munkahelynek kellene létrejönni és itt kérem ne tessék arra hivatkozni, hogy közmunkában mennyi embert tudnak foglalkoztatni” – vetette fel Varju László DK-alelnök. Varju László arra is kíváncsi volt, hogy a Szijjártó Péter felügyelete alá tartozó állami tulajdonú Eximbank valóban adott-e hitelt Andy Vajnának a TV2 felvásárlásához.

„Én a bank vezetésétől a következőt kérdeztem meg: érkezett-e olyan hitelkérelem a bankhoz, amely médiavásárlásra vonatkozik és közpénzt érint? Vagyis kedvezményes kamatozású hitelt érint? A válasz az, hogy nem, nem érkezett. Tehát szeretném világosan leszögezni, hogy semmilyen médiavásárláshoz az Eximbank, semmilyen kedvezményes kamatozású hitelt nem biztosított” – reagált a külgazdasági és külügyminiszter.

A multicégeknek adott állami támogatásokról Szijjártó Péter kijelentette: komoly szempontrendszer alapján döntenek a pénzek nagyságáról, olyan pedig nem fordulhat elő, hogy az államnak ne térüljön meg a befektetés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!