2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szijjártó: Az amerikaiakon múlik a CEU-megállapodás

,

2017. május 3., szerda 12:01, frissítve: szerda 18:19

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint már csak az amerikaikon múlik a CEU sorsa. Az amerikai ügyvivő ugyanakkor az InfoRádiónak elmondta, a Közép-európai Egyetemről tárgyalni sem a nagykövetségnek, sem a washingtoni kormánynak nincs felhatalmazása. Egyedül New York állam képviselőjével tárgyalhatnak. A Fidesz frakcióvezetője viszont azt mondta: nem lesz változtatás a felsőoktatási törvényen, csak akkor, ha az unió kötelezi erre Magyarországot.

Őszig kell megállapodásnak születnie a CEU-ról, különben az egyetem akár költözhet is az országból a rektor szerint. A magyar külügyminiszter derűlátó. Szijjártó Péter azt mondta, a külügyi kabinet miniszterelnöki megbízottja az amerikaiakra vár.

„Én azt gondolom, hogy a következő fontos lépésnél fog eldőlni, hogy van-e nyitottság, illetve jó szándék a tárgyalásokra vonatkozólag, ez pedig a tárgyalónak a kinevezése. Ugyanis világos, hogy államközi, kormányközi megállapodásra van szükség, ahhoz pedig olyan tárgyalófélnek a kinevezésére van szükség, aki a megfelelő mandátummal rendelkezik az adott ország kormánya részéről ahhoz, hogy a megfelelő megállapodásokat meg tudjuk kötni, de én továbbra is azt mondom: nem lehet gond. Mert még egyszer mondom: ha egy maláj, egy thai és egy kínai kormány meg tudja kötni a vonatkozó megállapodásokat, akkor nem hiszem, hogy a kiváló amerikai egyetemek tekintetében ne tudnák megkötni a megállapodásokat” – fejtette ki Szijjártó Péter.

A budapesti amerikai nagykövetségnek valóban nincsenek jogosítványai a tárgyalásra, de az ügyvivő InfoRádiónak adott nyilatkozatában elmondta: Washingtonnak különösen fontos az egyetem jövője.

„New York állam ismereteim szerint felkészült a tárgyalások lefolytatására, hogy az egyetem további működésének kifogásolt részeiről megállapodjanak, és a 25 éves, szokásos módon folytatódhasson a munka a függetlenség és az intézményi szabadság jegyében. Egy ilyen megállapodás megkötése lehetséges NY állam és a magyar kormány között” – mondta David Kostelancik.

Az Európia Bizottság úgy látja, legjobb lenne utólag változtatni a rohamtempóban elfogadott törvénymódosításon. A javaslatot benyújtó kormánypárt frakcióvezetője viszont hallani sem akar a visszalépésről. Kósa Lajos úgy fogalmazott: az uniós testület félreérti a jogszabályt, amikor azt kifogásolja, hogy a törvénymódosítás diszkriminatív a CEU-val szemben.

„Ha ennek lesz következménye, akkor természetesen azt a jogi utat bejárjuk. Ha azt gondoljuk, hogy nem jó az álláspontja az uniónak vagy a bizottságnak, akkor elmegyünk vele az Európia Bíróságra, és természetesen az Európia Bíróság döntését végre fogjuk hajtani. Eddig is mindig végrehajtottuk, ezután is végrehajtjuk, tehát ha az Alkotmánybíróság vagy az Európia Bíróság azt mondja, hogy a törvényt módosítsuk, akkor módosítjuk, egyébként meg nem” – mondta.

A CEU eddig 6 másik országtól kapott ajánlatot az egyetem befogadására.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!