2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Szigorítanák a startupok ellenőrzését és szakmai szűrését

Hír TV

2017. december 1., péntek 22:40, frissítve: péntek 23:03

Szigorú ellenőrzést és erős szakmai szűrést ígér a startup vállalkozásoknak szánt forrásoknál az állami program bonyolítója. 2023-ig 56 milliárd forintot helyeznének ki kockázatosnak számító vállalkozásokhoz. Korábban hasonló forrásokból jött létre például a Puncs.hu társkereső oldal, de jutott ilyen pénzekből kormányközeli emberek borászatára is.

Go-pro kamerák stabilizálására készült ez az eszköz. Ahhoz, hogy később vezeték nélküli változatban és tömegesen is gyártani lehessen nem elég egy jó ötlet, tőkére is szükség van. Az ilyen innovatív, elsősorban technológiai vállalkozások, az úgynevezett startupok azonban kockázatosak a befektetőknek, hiszen nem minden ötletből lesz profittermelő vállalkozás. Sőt, a többségük bedől.

Az ilyen cégekbe ezért kockázati tőkealapok fektetnek – magán vagy állami forrásból. Magyarországon az utóbbi jellemző, uniós támogatással.

„Közel 10 milliárd forint értékben született már döntés, ami számszerűen azt jelenti, hogy több mint 100 startup vállalkozásba fektettünk be” – fogalmazott Katona Bence, a Hiventures Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Egy év alatt – mondja az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank kockázatitőkealap-kezelőjének a vezérigazgató-helyettese. 2016 és 2023 között összesen 56 milliárd forintot helyeznek ki startupokhoz, ebből 36 milliárd forint uniós forrás.

Korábban a már lezárult Jeremie-program tűzött ki hasonló célokat. Célpont című műsorunk tavaly novemberben arról számolt be, hogy annak a programnak a pénzeiből jutott Tombor Andráshoz, Habony Árpád hitelezőjéhez is, méghozzá egy olyan kereskedőház létrehozására, amely valójában a vállalkozó borászatával végzett azonos tevékenységet. De közvetve az egyik társkereső oldal, a Puncs.hu kisebbségi tulajdonosa is egy olyan kockázatitőkelap-kezelő, amely uniós forrásokat is kapott. A Hiventures szerint a hasonló ügyeket a jövőben elkerülhetik.

„Körülbelül minden tizedik startup vállalkozás kapott finanszírozást. Ez azt is sugallja, hogy egy elég erőteljes szakmai szűrőn mennek át ezek a vállalkozások. Tehát minden esetben több körben kell prezentálniuk az üzleti tervüket szakmai bizottság előtt. Tehát mielőtt befektetést kapnak, azelőtt már egy komoly szakmai szűrőn, illetve egy nagyon komoly szerződéses rendszeren mennek keresztül” – tette hozzá Katona Bence.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter az egyike azoknak a magyar üzletembereknek, akik startup vállalkozásokba fektetnek. Még januárban nyilatkozott úgy a Hír TV-nek, hogy alapvetően az a jó, ha a magánszektor és nem az állam fektet startupokba.

„Azt gondolom, hogy a kormányzat e tekintetben nem tud konkurencia lenni. A vállalkozói világot mindig a vállalkozók és a befektetők fogják vezetni. A kormányzat ebben csak segíteni tud, vagy el tudja rontani, bízzunk benne, hogy elrontás nem fog történni” – mondta Oszkó Péter.

Pénteken Budapesten tartották a visegrádi négyek startup vállalkozásait bemutató eseménysorozat záró rendezvényét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!