2018. szeptember 26.,
szerda, Jusztina napja

Szétszakadhat az LMP, két társelnöke lehet a Jobbiknak

Hír TV

2018. április 17., kedd 17:30, frissítve: kedd 17:51

Lemondott az LMP elnökségének négy tagja, hogy elérjék a rendkívüli tisztújítás kiírását – egyes hírek szerint olyan súlyosak az ellentétek, hogy fennáll az újabb pártszakadás lehetősége. A Jobbiknál eközben két társelnök is kerülhet a távozó Vona Gábor helyére.

Rendőrségi feljelentéssé érett a párton belüli feszültség az LMP-nél. Sallai Róbert Benedek lépett fel erőszakosan Hadházy Ákossal szemben, miután nem értettek egyet a párt szövetségi politikájában. Az LMP-s képviselő a végsőkig ragaszkodik párttagságához, és elismerte, hogy méltatlanul viselkedett Hadházyval szemben.

– Én ezt nem érzem annyira, mint ahogy Sallai titkár úr viselkedésén látszik, igazán ezeket az ellentéteket nem érzem, valóban volt olyan politikus aki inkább heccelni, hergelni akarta az embereket, de én úgy érzem, hogy az LMP-ben ezek az indulatok nem a többséget jelentik, ezek nagyon rossz ízű megjegyzések voltak – mondta Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke.

Közben az LMP pártvezetése elveszítette határozatképességét is: négy elnökségi tag is lemondott. Ungár Péter, Schmuck Erzsébet, Ferenczi István és Ábrahám Júlia is távozott a párt vezetéséből – Hadházy Ákos társelnök ezt már a választás másnapján megtette. Ezzel a rendkívüli tisztújítást akarták kikényszeríteni, hogy a párt mielőbb rendezhesse a belső feszültségeket.

– Szakadás várható vagy már elkezdődött a szakadás a pártban?

– Erről szó sincs minden pártban vannak belső viták, így az LMP-ben is, ezeket a vitákat le fogjuk folytatni és biztos, hogy meg fogjuk találni a konszenzust, amelynek mentén előre tudunk haladni – válaszolta Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő.

A párt egyik szárnya a függetlenség híve, a másik viszont hajlandó lenne nyitni a baloldal felé. Hogy melyik oldal kerekedik felül, az a tisztújító kongresszus döntheti el, amelyet várhatóan május 27-re hívják össze.

– Időt is nyerünk, hogy az új elnökségnek az lesz feladata, hogy a pártot elkezdje felkészíteni az önkormányzati választásokra és az európai parlamenti választásokra és amellett egy átfogó alapszabály módosításra van szükségünk, ez meg fog történni és a párt az új vezetéssel, én azt gondolom, sikeresen fogja venni az akadályokat – tette hozzá Schmuck Erzsébet.

A Jobbik közben épp az LMP-modellje felé nyit: náluk is a társelnöki rendszer bevezetése került napirendre. Az elnökség Gyöngyösi Mártonz és Sneider Tamást jelöli a feladatra. A személyekről a várhatóan két héten belül összeülő kongresszus dönt majd.

– Sneider Tamás és Gyöngyösi Márton társelnökségére fog az elnökségünk javaslatot tenni. A tekintetben, hogy a 2 egymás kiegészítő, de mégis egészen más fajta karakter képes továbbvinni azt a fajta vezetési stílust, azt a fajta morált, amely egy Vona Gábori örökséget képes ápolni és képes egyben tartani – mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Vona Gábor, a választási vereség után mondott le a párt vezetéséről. Most egyik megnevezett társelnök sem akart nyilatkozni.