2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Szervátültetett gyerekek táborozhattak a Balatonnál

Hír TV

2018. június 27., szerda 16:34, frissítve: szerda 17:11

Idén már csaknem 100 szervátültetett gyerek és egészséges testvéreik balatoni nyaralását biztosítja a Transzplantációs Alapítvány. A táborozókról a szokásosnál jóval több, összesen 32 önkéntes segítő gondoskodik.

A balatonszemesi táborban egyformán elevenek a gyerekek, nem lehet megkülönböztetni, hogy melyikük esett át szervátültetésen, és melyikük egészséges testvér. A tizenötödször megszervezett táborba ugyanis a családjukkal együtt jöhetnek nyaralni.

„Akik már régóta táboroznak, azok a frisseket bevezetik, megmutatják a szülőknek azt, hogy nem kell reszketni, nem kell üvegburában tartani a gyereket, hanem hagyják élni, hiszen kapott a beteg szerve helyett egy egészséges szervet, és innentől kezdve ő ugyanolyan ember és gyerek lesz, mint bárki más” – mondta Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a megújított életekért kuratórium elnöke.

A táborban többféle sportot kipróbálhatnak, megtanulhatnak úszni is a gyerekek. Oktatójuk pedig kétszeres vesetranszplantáltként egyike annak a 32 önkéntesnek, aki ilyenkor segít nekik és szüleiknek is.

„Az úszás egy alapvető mozgásforma, amit mindenkinek tudni kéne, ugye ezekkel a gyerekekkel egy rendes, normális uszodában igazából az elején nem mernek bemenni, itt kapnak egy kis ízelítőt, vízhez szoktatást, és egy kis úszástanulást, és nagyon sokan ennek hatására elkezdenek úszni” – mondta Szendi János.

Ez Farkassal is így történt. A vese és májátültetésen is átesett fiú olyan jól megtanult úszni, hogy már világversenyekre jár. „A művese kezelteknek és a transzplantáltaknak van Európa-, és világbajnokság, a világbajnokságot kétévente rendezik meg, az Európa-bajnokságot pedig évente, hát most nem voltam nagyon sikeres, két bronz, meg egy ezüstöm született” – mesélte Molnár Farkas Márk.

Az alapítvány arra is próbálja felhívni a figyelmet, hogy túl kevés a gyerekszerv donor. Kiskorúak esetében a szülők dönthetnek arról, hogy felajánlják-e halott gyermekük szerveit, amit érzelmi okokból sokszor elutasítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!