2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szegény sorsú családok kerülhetnek az utcára Kőbányán

Hír TV

2018. április 19., csütörtök 21:37, frissítve: csütörtök 22:37

Az önkormányzat olyan háztömböt ítélt bontásra, amelyre korábban százmilliókat költöttek. A helyi ellenzék szerette volna, ha a lakók szeptember végéig maradhattak volna, de a kormánypárti többség lesöpörte az indítványt.

– Nekem itt születtek a gyerekek, 17 éve itt lakunk, idejárnak óvodába, iskolába, mindent fizetünk rendesen, és mégis el akarnak küldeni – mondta Baranyi Nikolett.

Április 30-án lejár a kilakoltatási tilalom. A Bihari utca szociális bérlakásaiból költözniük kell a lakóknak. 10 családnak fogalma sincs, hol húzza majd meg magát.

– Nekem a havi fix pénzem 110 ezer forint mivel egyedül nevelem a kislányomat. Tehát összesen van 110 ezer forintunk. Most képzelje el, abból fizetnék albérletet? Hol? – nyilatkozta Lázár Terézia.

A kőbányai önkormányzat szerint a háztömb életveszélyes, ezért le kell bontani. A képviselő-testület ülésén nem először gyűltek össze a helyiek, akiknek ügyét felkarolta a Város Mindenkié Csoport. Az aktivisták a hajléktalanság ellen küzdenek.

– Kérdezném polgármester úrtól Weeber Tibor alpolgármester úrtól, hogy egyetért-e az önkormányzat vezetése azzal, hogy gyermekes családokat nem lehet kilakoltatni – fogalmazott Mesetics Bálint, a Város Mindenkié aktivistája.

Az LMP önkormányzati képviselője szerint érthetetlen, hogy miért teszik azonnal utcára a lakókat.

– Akik együttműködnek, a közösségi együtt élés szabályait betartják, nincs tartozásuk, ha mégis van akkor mindent megtesznek annak a törlesztéséért, rendezéséért, hogy ezeknek erre az időszakra amíg legalább mi eldöntjük, hogy mi legyen ezzel az épülettel, addig biztonságot teremtsünk számukra – jelentette ki Tóth Balázs, az LMP önkormányzati képviselője.

A polgármester azzal érvelt, hogy a döntés nem érhette váratlanul az érintetteket.

– Mindenki, akivel határozott időre kötöttünk szerződést, a szerződés aláírásának pillanatában tudta, hogy az a pillanat valamikor el fog jönni, egész pontosan napra tudja előre 5 évre, vagy adott szerződéstől függő időpontra, hogy mikor jön el az idő amikor lejár a szerződés – mondta Kovács Róbert X. kerületi polgármester.

Az MSZP egyik képviselője keserűen ironizált.

– Az embereknek szóltunk, hogy akkor ennyi, vége, mehetnek a francba, és akkor a szegregáció elleni küzdelem legfontosabb eszközeként az utcára kirakva megszűnik ez a probléma – nyilatkozta Somlyódy Csaba.

A kormánypárti többség elutasította az ellenzéki indítványt.

A bontásra ítélt épülettömbre 2005 és 2011 között 700 milliót költött a kerületi és a fővárosi önkormányzat.

– Nem kilakoltatnak, belehajítanak minket a gödörbe, a nyomorba. Hogy mi lesz a gyerekeinkkel, nem tudom – mondta Lázár Terézia.

Terézia egyedül neveli asztmás lányát. Neki ajánlottak cserelakást, de az annyira rossz állapotú, hogy nem fogadta el. Ha kilakoltatják, elképzelhető, hogy hajléktalanná válik. Nikolettnek négy gyereke van, ő nem kap másik lakást.

– Én kaptam szóbeli ígéretet az alpolgármester úrtól, hogy meg lesz oldva a problémám, és fog lakást biztosítani, és utána rá egy hónapra beszéltem vele, és azt mondta, hogy mégsem tud – fogalmazott Baranyi Nikolett.

Ha a családok utcára kerülnek, és a szülők nem tudják megoldani a lakhatást, a gyerekeket nagy valószínűséggel elveszik tőlük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!