2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Szegeden állították ki a számítástechnika „őskövületeit”

2016. október 9., vasárnap 12:16, frissítve: vasárnap 14:41

Két számítástechnikai zseni megunta a szoba méretű számítógépeket, és nekilátott megalkotni minden idők legfelhasználóbarátabb eszközeit. Így indult negyven éve az Apple. Az évtizedek alatt gyártott és már csak kiállításokon látható számítógépeket most Szegeden tették közszemlére.

Egy második generációs kiadású számítógép is helyet kapott az időszaki számítógépes kiállításon, a gép elődje 250 millió forintért kelt el nemrég egy aukción. „Irodai célú számítógép volt, csak borzasztóan melegedett, rendkívül drága volt, és ezért sajnos nem igazán terjedt el” – mondta Képes Gábor, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa.

Neumann János már az atombomba-kísérletekhez szükséges számítások elvégzésénél rettenetesen lassúnak találta az akkori számológépeket és számítógépeket, ezért 1944-ben részt vett egy olyan számítógép építésében, amely már a memóriában tárolta a programot is. Ennek a számítógépnek a terve és a továbbfejlesztett Neumann-elvek alapján készülnek a mai számítógépek.

„Kezdetben nem volt egyértelmű, hogy mire fogják használni. Nyilván a tudományos kutatásoktól kezdve a számításigényes feladatok elvégzéséig, nagyon konkrét feladatokhoz kellett számítógép. Nem véletlen, hogy zárt elefántcsonttornyok voltak a számítógépes termek. A PC, a személyi számítógép nagy kitörés volt abból a korból” – hívta fel a figyelmet Alföldi István, a társaság igazgatója.

Az időszakos kiállításhoz egy magángyűjtő is adott számítógépeket. Szerinte nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék, honnan indult a számítástechnika, hogy fejlődött az elmúlt 40 évben.

„Mindig is gyűjtöttem valamit már gyermekkoromban is, lepke, bélyeg egyebek. 1989 óta számítástechnikával foglalkozom, ebből logikusan következett, hogy a számítógépeket gyűjtsem. Azt lehetett látni, hogy ezek a gépek nagyon gyorsan eltűnnek, nagyon gyorsan cserélődnek, tehát megőrizendők, hogy lássák a mai fiatalok is, honnan indult” – magyarázta Nagy Károly magángyűjtő.

Az időszaki kiállítás az év végéig várja a látogatókat több világszerte egyedülálló számítástechnika-történeti darabbal a szegedi Agórában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!