2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Százmilliókat keresett a Rogán köréhez köthető Hunguard

2017. március 1., szerda 06:36, frissítve: szerda 14:43

Összesen több mint félmilliárd forint értékben kötött szerződéseket a kormányközeli Hunguard Kft. 2014-ben és 2015-ben az állami és önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatók számlázási rendszereinek auditálására – tudta meg a Magyar Nemzet. A cégeknek nem is volt más választásuk: a kormánypártok által módosított feltételeknek ugyanis kizárólag a – sajtóhírek alapján Rogán Antal érdekeltségi köréhez köthető – Hunguard felelt meg.

A számok azután derültek ki, hogy az érintett több mint ötven közműszolgáltatónak – Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének közérdekűadat-igénylésére válaszolva – ki kellett adnia szerződését.

„Egy máltai cégről van szó, aminek ciprusi tulajdonosa van és a végső tulajdonos pedig a mai napig ismeretlen. Az a kérdés hogyan kaphatott nemzetbiztonsági telephelyengedélyt ez a társaság, hozzáférhet-e a fogyasztók adataihoz és ugye ez a Hunguard Kft. korábban Rogán Antalhoz köthető tulajdonosi körhöz tartozott. Most ehhez képest nem ismerjük a tulajdonost” – mondta el Tóth Bertalan.

A Hunguard tulajdonosa 2016 előtt még négy magánszemély volt, tavaly azonban ciprusi és máltai szereplők is beléptek a körbe. Még a Népszabadság derítette ki, hogy a máltai bejegyzésű Javelin cég lett a többségi tulajdonos, a bonyolult, offshore-szerű céghálóban pedig fellelhető a nemzetközi offshore-botrány kirobbanásához vezető Panama-iratokban is többször felbukkanó Hrisztosz P. Kinanisz (Christos P. Kinanis). A társaság végső tulajdonosai azonban nem ismerhetők, ám nem kizárt, hogy a cég valódi haszonélvezői kormányközeli körökben keresendők. A Hunguardot ugyanis a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter köréhez köthető ügyvédi iroda képviseli, ráadásul Rogán Antal közös informatikai szabadalmat jegyez a vállalat két kisebbségi tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége még 2013-ban és 2014-ben – a rezsicsökkentések idején – úgy módosította a törvényeket, hogy az áram-, gáz-, hírközlési és víziközmű-szolgáltató társaságoknak előírta az úgynevezett számlaaudit-kötelezettséget. Az ezzel foglalkozó tanúsítócég esetében viszont olyan feltételeket határozott meg, amelyeknek csak a Hunguard felelt meg – írja a lap.

A Hunguard által kiállított tanúsítványok rendszerint idén év végén járnak le, a legtöbb esetben december 31-én. Akkor pedig a társaságoknak újabb szerződéseket kell majd kötniük, a jelenlegi szabályok alapján pedig ismét a Hunguarddal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!