2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 18:55

Százezreknek jutott cipősdoboz

Hír TV

2017. december 24., vasárnap 10:09, frissítve: vasárnap 11:30

Több százezer karácsonyi csomagot osztottak ki a civil szervezetek önkéntesei a nélkülöző családoknak. Magyarországon a hét év alatti kisgyermekeknek csaknem a fele szegénységben él.

Egy dél-pesti raktárépület parkolójában készülődtek az Age of Hope Alapítvány önkéntesei a másnapi adományszállító körútra. A raktárban százasával hevernek az adományként érkezett cipősdobozok, amiket egyenként kinyitnak és átválogatnak. Sokan ugyanis felesleges használati tárgyaikat rakják a dobozokba.

Másnap az első állomás a Heves megyei Átány, itt csak leteszik az ajándékokat, és mielőtt még kicsöngetnének az első óráról, tovább is megy a csapat. A gyermekvédelmi alapítványt nem érinti a civilek elleni kormányzati kampány.

Forrásokban egyáltalán nem érint, nincsenek olyan pályázataink, amik köthetőek a mostanában démonizált nagytőkésekhez. Meg nekünk ezzel nem kell foglalkozni, mi tesszük a dolgunkat, nincsenek állami pályázataink. Ha konkrétan valaki 9 forintot ad az alapítványnak, akkor abból 9 forintot megkap a gyermek, 1-ért meg veszünk téli gumit – mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke, Tóth Ákos.

A Borsod megyei Fáj település iskolásai indulhattak haza a kincsesdobozokkal a kezükben. Sokan alig viselnek valamit a fagypont alatti hidegben, és így is szinte rajtuk a teljes otthoni ruhatár. A Horváth lányok a falu széli, villany és komfort nélküli házba mennek haza. A településen nem ők az egyetlen család, akik így élnek.

A lányok apja örül annak, hogy legalább ez a nap más a gyermekeknek, mint a többi hétköznap. Az alig négyszáz lelkes településen csak általános iskola van, a továbbtanuláshoz ugyanúgy utazgatni kell, mint a munkához.

A konvoj végül a szlovák határon lévő Komjátin fejezi be az adománytúrát. Az alapítvány vezetője tisztában van azzal, hogy a karácsonyi csomagok csak ideig-óráig segítenek.

Itt konkrétan minőségi éhezésről beszélünk ezekben a falvakban. A pedagóguskollégák ezekben az iskolákban megerősítik, hogy ezek a gyerekek pénteken esznek utoljára meleg ételt. Tavaly rekordhideg volt, volt olyan ház, most eljöttünk 8-10 falun, nem sok füstölgő kéményt láttunk – mondta el Tóth Ákos.

A hivatalos kimutatások szerint Magyarországon 130 ezer hét év alatti gyereknek kell szembenéznie a nélkülözéssel, és közülük nagyjából minden harmadik éhezik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!