2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Százezrek zarándokoltak Csíksomlyóra

2015. május 23., szombat 19:10, frissítve: vasárnap 07:56

Az ősi hithez, nemzethez és anyanyelvhez való ragaszkodásra buzdított a csíksomlyói szentmisén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. A Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartott szabadtéri szentmisén idén is százezrek vettek részt, köztük Áder János köztársasági elnök és felesége. A zarándokok pápai áldásban is részesültek abból az alkalomból, hogy ötszáz éves a csíksomlyói Mária-kegyszobor, és az idei zarándoklatra a jubileumi Mária-évben került sor.

A Kis- és Nagysomlyó közötti nyeregbe induló zarándokok egy része a Jézus-hágót, az igen meredek kálváriát választotta, itt a meredek hegyoldal és a meleg is nehezítette feljutást. Mások a valamivel könnyebb, de hosszabb úton jutottak el a Hármashalom-oltárig. „Csodálatos ez a környezet, ez a lelkiség. Katolikusok vagyunk, keresztény érzelműek, és a gyerekek is átvették ezt a szellemiséget. Aki magyar és aki erre a hegyre feljön, az olyan csodát tapasztal, amelyet meg kell élni” – mondta a zsámbéki Mikó Gábor.

Megválasztása óta a harmadik alkalommal tart a zarándokokkal Áder János köztársasági elnök. Az államfő azt mondta, hogy talán idén volt számára a legnagyobb élmény a csíksomlyói búcsú, szerinte soha nem voltak ennyien a szabadtéri szentmisén. „A hűségről szólt ez a szentbeszéd, amelyet, úgy gondolom, mindannyian megszívlelhetünk. A hit hűségéről, a szülőföld és a nemzethez tartozás hűségéről, az anyanyelv megtartásának hűségéről. Nehéz lenne ehhez bármit is hozzáfűzni, úgy gondolom, hogy ez pontosan elegendő útravaló mára, holnapra és holnaputánra mindannyiunknak, továbbadva e gondolatok magvas tartalmát hozzátartozóknak, barátoknak, ismerősöknek. Úgy vélem, hogy mindenki számára megszívlelendő gondolatok voltak ezek, azoknak is akik Magyarországról jöttek ide és azoknak is akik itt élnek, Erdélyben” – fogalmazott Áder János.

Volt olyan zarándok, aki hétezer kilométert utazott, hogy részt vehessen a csíksomlyói pünkösdi búcsún. „Azért imádkozunk mi, hogy a magyar nemzet egységes legyen, ne legyenek elszakított területek. Én hiszek a magyar örök isteni igazságban” – mondta Tóth József, aki Torontóból érkezett.

Volt olyan német férfi, aki Bajorországból jött. Azt mondta, minden évben részt vesz a búcsún. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a román rendőrség, illetve a román sajtó folyamatosan alulbecsüli a csíksomlyói búcsún részt vevők számát, és harmincezres tömegről ad hírt.

– Azt hiszem, hogy az ide érkező zarándokok száma háromszázezer felett van.
– Mit gondol, miért mondják azt a román hatóságok, hogy csupán néhány tízezren vannak itt?
– Szerintem a románok félnek attól, hogy az erdélyi magyarok egyre erősebbek lesznek. A mai ünnep is azt mutatja, hogy a magyarok erősek.

A csíksomlyói Mária-kegyszobor idén ötszáz éves, ez alkalomból a pünkösdi misét bemutató Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a Szentszék megbízásából teljes búcsúval járó pápai áldásban is részesítette a zarándokokat.

Pilisszántón Csíksomlyóra hangolódtak

A csíksomlyói pünkösdi üzenetet határon belül is hallhatták a hívek, pilisszántón a búcsúval egy időben tartották az ünnepi szentmisét. A Pilis oldalában szakadó esőben mutatta be a szentmisét a Boldogasszony-kápolna előtt Darvas-Kozma József pápai káplán, csíkszeredai esperes-plébános.

Az atya a szeretet, az együvé tartozás fontosságát hangsúlyozta. „Testvéreim, egyszer úgyis meg kell halni, és nem mindegy, hogy hogyan élünk. Éljünk úgy, hogy a Szentlélek Istennek az eszköze legyünk, segítsen a Szentlélek Isten, hogy megismerjük az igazságot Krisztusban, ugyanakkor építsük nemzetünk egységét, és szolgáljuk javát. Ámen!” – mondta Darvas-Kozma József.

Pilisszántón 2008 óta hagyomány, hogy pünkösdkor a csíksomlyói szentmisével egyszerre tartják az istentiszteletet. A kezdeményezők szerint így erősítik a nemzet egységét, egyben pedig hidat építenek a két szent hegy, a Hargita és a Pilis között.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!