2021. június 13.,
vasárnap, Antal, Anett napja

Százezer forintért hallgattatták el a károsultakat, pedig a kár több millió

Hír TV

2018. július 29., vasárnap 11:11, frissítve: vasárnap 13:29

Kivásárolja a károsultakat a Mátrai Erőmű – állítja az őket képviselő mezőkeresztesi férfi. Sztankó Béla háza négy éve kezdett süllyedni. Az idős férfi szerint a közeli lignitbányában folyó kitermelés miatt repedeznek a háza falai. Azt mondja, tíz borsodi falu van veszélyben. A bánya átlagosan százezer forint kártérítést fizet az érintetteknek, akik ha elfogadják az összeget, további igényük már nem lehet az erőmű felé.

Sztankó Béla a Borsod megyei Mezőkeresztesen él. 2014-ben repedéseket vett észre a háza falán. A bükkábrányi lignitbányára gyanakodott, azt feltételezte, hogy a kitermeléséhez használt víz kiszivattyúzása miatt süllyedt meg az otthona. Kártérítést kért a bányától, amely saját szakértőt küldött hozzá. A szakértő 109 ezer forint kártérítést állapított meg.

„Az egy nagy marhaság, hogy én összetöröm a kocsitokat, és én vagyok a kárszakértő, hogy mennyit fizetek érte?” – mondta Sztankó Béla.

Süllyed a szomszéd ház is. Újra kellene alapozni, amire a tulajdonosnak nincs pénze. Maradt a kényszermegoldás, az épületet vaspántok tartják egyben.

„Nagyon gyorsan szélesedett ez a repedés. Akkor írtunk a bányának, meg írtam a biztosítónak, és az önkormányzatnak, tőlük is kértem segélyt. Egyedül a bánya adott 157 ezer forintot, ami a negyedét se futotta, amibe belekerült. Az önkormányzat kétezer forintot adott, a biztosító meg egyáltalán nem fizetett, ő mondta ezt, hogy alá kell betonozni, az a biztos megoldás” – mesélte Grófné Áron Éva.

Miután Sztankó Béla a nyilvánossághoz fordult, a hasonló cipőben járók közül többen megkeresték, hogy képviselje az érdekeiket. A férfi azt állítja, hogy közben a bánya is lépett, hogy elhallgattassa a háborgókat. Többek el is fogadták a felkínált kártérítést – tette hozzá.

„A reklamációk többnyire idős, nyugdíjas, kisnyugdíjas emberektől érkeznek, és a százezer forint az egy iszonyúan nagy pénz valakinek, akinek van negyvenezer, ötvenezer, vagy a mi esetünkben kettőnknek van 164 ezer forint havi jövedelme, nyugdíja. Százezer forint nagy pénz, aláírták. Holott a kár nem 109, nem kétszázezer forint, hanem több millió” – mondta.

A bükkábrányi bánya a Mátrai Erőműé, a bányában kitermelt lignitből áramot termelnek. Az erőmű nem válaszolt a Hír TV megkeresésére.