2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Százakat vertek át a társkereső oldalak

Hír TV

2018. április 22., vasárnap 12:39

Több száz embert csapott be két internetes társkereső oldal. Jelképes áron kínálták szolgáltatásaikat, de később a befizetett összeg tízszeresét vonták le a felhasználóktól. Sokan letiltották bankkártyájukat, őket most behajtókkal fenyegeti a luxemburgi székhelyű holnapüzemeltető.

Be2 és Academic Singles, a két társkereső idén januárban robbant be a közösségi oldalakra. A Facebookot elárasztották a hirdetések, soha vissza nem térő ajánlatokkal. A Hír TV Panaszkönyv című műsorát Nóra kereste meg, aki év elején regisztrált bankkártyája adatait megadva az egyik portálra 1 hónapra. A szolgáltatás havidíjaként ezer forint volt feltüntetve.

„Nem voltam igazán aktív, úgyhogy pár nap után meg is próbáltam törölni magam, amit az oldal lehetetlenné tett. Hiszen hiába kattintok a leiratkozás linkre, egyszerűen nem működik, és nem aktiválódik. Azt gondoltam, hogy oké, akkor majd lejár az egy próbahónap és akkor leiratkozom” – mondta.

Ám leiratkozni valamiért ezután sem tudott. Viszont kapott egy SMS-t a bankjától, hogy a társkereső portál egy nagyobb összeget vont le a kártyájáról. 15 ezer forintot vettek le, előzetes értesítés nélkül.

Nóra ezután böngészte át részletesebben is az internetes oldalt, amelynek alján apró betűs kiírással megtalálta a figyelmeztetést, hogy ha nem jelentkezik ki, a rendszer automatikusan meghosszabbítja a regisztrációt, akár tízszeres összegért.

Ugyanígy járt János is: „januárra előfizettem, egy hónapra 999 forint volt, sehol nem szerepelt, illetve elhalványított részen, nem látható módon volt kiírva ez a három hónapos hosszabbítás. Először 999 forintot levettek, majd jött az SMS a bankomtól, hogy levontak 15 ezer forintot”

Mindketten megpróbálták letiltani a kártyájúkat, de válaszul a cég behajtókkal fenyegette meg őket, és fizetési felszólításokat küldött. Nem csak ők jártak pórul, hanem már több mint 600 ember.

 A Hír TV által megkérdezett szakjogász szerint a luxemburgi székhelyű üzemeltető tisztességtelenül járt el.

 „Ami a szolgáltatásnak fontos, lényeges eleme, és eltér a szokásos gyakorlattól, vagy eltér attól, amit egy átlagos figyelmű fogyasztó vár, arra fel kell hívni a figyelmét. Tehát lehet azt mondani, hogy ez a szolgáltatás egy prémiumszolgáltatás, drága, de akkor az villogjon szép nagy betűkkel, hogy az mennyibe fog kerülni” – vázolta Tóth Virág.

A jogász szerint a cég megtéveszthette a tagokat azzal, hogy a szolgáltatás valódi árát elrejtette előlük. Erre a magatartásra hivatkozva meg lehet támadni a bíróságon a cég gyakorlatát. Előtte azonban mindenképp le kell tiltani a bankkártyát és el kell indítani egy reklamációs eljárást - tanácsolja a Bankszövetség.

 „A bankomhoz, a kibocsátó bankomhoz, tehát aki a kártyát kibocsátotta számomra, oda tudok bemenni és egy reklamációs eljárást indítok el. Kitöltök egy nyomtatványt, és ami bizonyítékom van, azt csatolom ehhez a nyomtatványhoz. Célszerű bizonyítékot csatolni, mert az a sikerességét növeli az eljárásnak” – mondta Fóti Gábor, a szövetség bankkártya munkacsoportjának elnöke.

Ha bebizonyosodik, hogy a társkereső oldalak jogtalanul vonták le az összeget az ügyfelektől, akkor az visszajár nekik. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy senki ne dőljön be a behajtással fenyegető cégnek, ehhez ugyanis nincs joguk. Követelést behajtani ugyanis csak jogerős bírósági határozattal lehet. A Panaszkönyv interjút kért a luxemburgi cégtől is, ám érdemi válasz az óta sem érkezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!