2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Számos, a hétköznapi életet érintő változásra ébredt az ország

Hír TV

2018. január 1., hétfő 11:48, frissítve: hétfő 12:03

Több, a családokat érintő jogszabály változott január 1-jével.

Az évbúcsúztatók fáradalmait kipihenve nemcsak új évre, hanem számos, a hétköznapi életet érintő változásra ébredhetnek országszerte.

„Újra nő a minimálbér, bővülnek a családtámogatások, és csökkennek egyes adók, eközben nőnek a nyugdíjak, és több pénz lesz az ország védelmére” – így foglalta össze még az óév utolsó napján Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, hogy mi várható 2018-ban.

Január elsejétől számos jogszabály változik. Ezek egy része árcsökkentéseket eredményezhet: egyebek mellett csökkent az internet áfája, 18-ról 5 százalékra. Szintén mérséklődik a fogyasztási célú halak általános forgalmi adója is, 27 helyett 5 százalék lett. Az éttermi szolgáltatások áfakulcsa szintén 5 százalékra mérséklődik, ám egy új adónem is megjelenik: a turizmusfejlesztési hozzájárulás, ami 4 százalékos lesz, így jó eséllyel az éttermek nem csökkentik majd áraikat.

A munkabéreket érintő változások is életbe léptek. Ezek egyike, hogy 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, így a kormány számításai szerint mintegy 200 milliárd forint marad a munkáltatóknál. A kabinet reményei szerint ezt a munkaadók béremelésekre fordítják majd, de erre semmilyen kötelezettség nincs.

Egészen biztosan emelkedik viszont a minimálbér 8 százalékkal, 138 ezer forintra, míg a szakmunkás garantált bérminimum 180 500 forintra növekszik. Előbbi kicsivel több, mint 91 ezer, utóbbi 123 ezer forintos nettó fizetést jelent majd. A minimálbér növekedése miatt a gyed is emelkedni fog: a maximális bruttó összege 193 200 forintra módosul. Mától indul a Köldökzsinór-program is. Mostantól azok a szülők is megkapják az egyszeri 64 ezer forintos anyasági támogatást, valamint a babakötvényt, akiknek gyermeke külföldön születik.

Bár az öregségi nyugdíjminimum nem változik – 2018-ban is 28 500 forint marad –, általános emelésre minden nyugdíjas számíthat. „Január elsejétől tovább nő a nyugdíj: 3 százalékkal emelkedik. Ez átlagosan egy nyugdíjas esetében havi körülbelül 4000 forintos emelkedést jelent. Ez a következő évben már január elejétől aktuális lesz, hiszen a nyugdíjakat előre utalják, tehát a januárban utalt nyugdíj már a körülbelül 4000 forinttal emelt összegű nyugdíj lesz” – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Az autóval közlekedők számára örömteli változás lehet, hogy januártól az autópályára hajtást követően egy órán belül még megvásárolható lesz a matrica, pótdíjfizetés nélkül.

Bár december 21-én az adóhatóság még azt közölte, nem lesz kötelező a cégek számára január egytől a cégkapu használata, a Belügyminisztérium egy nappal később már úgy fogalmazott, a gazdálkodó szervezeteknek január elsejétől a cégkaput kell használniuk bevallásaik benyújtására, valamint az állammal való kapcsolattartásra.

Január elsején léptek hatályba az új polgári, illetve közigazgatási eljárásról szóló törvények. A javaslat a perindítási szakban az eddiginél jóval szigorúbban meghatározott részletes, alapos kereset és ellenkereset elkészítését írja elő, amit a későbbi eljárás során már nem lehet módosítani. Az új közigazgatási perrendtartás jelentősen szélesíti a bírósághoz fordulás lehetőségét, fontos változás lesz, hogy a törvényszék előtt már kötelező lesz a jogi képviselet a felek számára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!