2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Szállodarészt vesz a kormány

Hír TV

2018. március 29., csütörtök 11:41, frissítve: csütörtök 12:23

Szállodaépületet vásárol a kormány: a Sofitel szállodának otthont adó épületben található ingatlant 8,2 millió euróért (mintegy 2,5 milliárd forint) vásárolná meg a kormány egy magáncégtől – tudta meg Célpont című műsorunk. Az ingatlan megvásárlásáról Lázár János kancelláriaminiszter döntött az állam elővásárlási jogára hivatkozva, miután a jelenlegi tulajdonos tájékoztatta őt, hogy egy magánbefektetővel megállapodott annak értékesítéséről.

A Fidesz-kormány a tavalyi év utolsó napjaiban hozott törvényt arról, hogy a világörökségi területen található épületekre elővásárlási jog illeti meg az államot, vagyis ha valaki megállapodik egy vevővel ilyen ingatlan értékesítéséről, előbb az államnak kell fölkínálnia megvételre. Ugyanakkor Lázár János kancelláriaminiszter közadatigénylésre Tóth Bertalan képviselőt (MSZP) arról tájékoztatta, hogy a törvény alapján már 41 megkeresés érkezett a tárcájához, de az állam még egy ingatlanban sem szerzett tulajdont.

Nyolc napja van eldönteni az államnak, él-e elővásárlási jogával. Ezt azt jelenti, hogy a sebtében megalkotott törvény alapján az állam kamuszerződések alapján, gyorsított eljárásban, vagyonértékelés nélkül, miniszteri döntés alapján vehet meg ingatlanokat, akár a piacinál jóval magasabb áron is. A budai Várban, az Andrássy úton, a Dunakorzót határoló pesti városrészen, és például Tokaj-Hegyalján a Fidesz-oligarcháknak rengeteg ilyen ingatlanuk van, legutóbb Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és nagyvállalkozó tőzsdei cége, az Appeninn vásárolt ingatlant az Andrássy úton. A törvény a lakóingatlanokra nem vonatkozik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!