2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Szabó Tímea: Rákos betegeken spórolna a kormány

Hír TV

2017. november 17., péntek 10:20, frissítve: péntek 17:25

Részlegesen megakasztotta a rákgyógyszerek kiválasztásának új módját a Közbeszerzési Hatóság. Az előrehaladott bőrrák kezelésére szolgáló készítmények beszerzésére kell új feltételeket kidolgoznia az egészségbiztosítónak, amelyet ötmillió forintra meg is bírságoltak. Az egészségügyi államtitkár állítja: nem a spórlás a fő céljuk azzal, hogy az onkológiai szerek közül az orvosoknak a jövőben kötelezően a legolcsóbbat kell választaniuk.

Figyelemfelhívó közös gyaloglást szervezett a Gyógyulj Velünk Egyesület a prosztatarákos férfiak rehabilitációjáért. Az egyesület elnöke szerint az orvosok és betegszervezetek sokat tettek azért, hogy ne léphessen életbe az új finanszírozási szabályozás, amely szűkíti az orvos mérlegelési jogát. Több körben egyeztettek a minisztériummal.

Ez a beszélgetés sem úgy nézett ki, hogy meghívtak bennünket, hanem mi tiltakoztunk, és a tiltakozásra engedtek. Utána megint tiltakoztunk, megint engedtek – Kalotay Gábor elmondta: bár az új szabályozás augusztusban megszületett, a szakmával és a betegekkel erről senki nem akart egyeztetni, csak akkor, amikor tiltakozni kezdtek.

Ez a szomorú, hogy semmiféle előzetes tájékoztatás nem volt, hanem egyszerűen kihirdették azt, hogy az árverseny alapján a legolcsóbb gyógyszert kell, hogy írják az orvosok. Na, erre háborodtak fel az orvosok is, és természetesen, hogy a betegszervezetek, mi is, és akkor kértük azt, hogy erről mindenképpen beszéljünk – mondta a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Az új finanszírozást, amely a legolcsóbb készítményeket részesíti előnyben, a szakma is komolyan kritizálta. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság úgy fogalmazott: orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák egységesítése.

A Magyar Tudományos Akadémia doktora szerint lesz közös nevező. Nyirády Péter érdekes párhuzammal érvelt az onkológiai gyógyszerek egységes finanszírozása mellett.

A finanszírozót is meg kell érteni. Itt arról van ugye szó, hogy egy bizonyos keretből kell valamit beosztani. Ezt ugye saját magunkról is tudjuk, ha az embernek van egy pénze, a feleségének esetleg hazaadja a kajapénzt, akkor az nem azt jelenti, hogy minden este ő bélszínt fog tudni enni. Nyilvánvalóan ez egy nagyon nehéz döntés, és mindig valamilyen úton-módon úgy kell ezt megoldani, hogy lehetőség szerint mégis a legjobbat kapja – véli Nyirády.

Az új rendszer azonban várhatóan alig jelent majd megtakarítást az államkasszának.

„Körülbelül kétmilliárd forintos spórolásra számít a kormány ezáltal, ami azért borzasztó, elkeserítő, mert ha belegondolunk, hogy néhány hónapja hárommilliárdot adott a kormány egy vajdasági focicsapatnak, a rákosokon meg kétmilliárdot akarnak spórolni. Persze állítólag visszaforgatják, de az nem forrásbővítés. Látszik, hogy hol vannak az Orbán-kormánynak a prioritásai” – fogalmazott a Párbeszéd országgyűlési képviselője.

Az egészségügyi államtitkár azt hangoztatja: nem az a cél, hogy a rákos betegeken spóroljanak.

„Nem a spórolás volt a szándék ebben az ügyben, kezdjük ezzel. Nem tudok még Önnek beszámolni arról, hogy ki kapja ezt meg, mert nem volt eredményhirdetés, azonban vélelmezem, hogy a korábban drágább gyógyszert tudjuk majd odaadni a betegeknek kevesebb pénzért, és a megtakarítás, ha egyáltalán lenne ilyen, mert nem ez a cél, hangsúlyozom, azt szeretnénk elérni az Innovatív Gyártók Egyesületével már találkozók is történtek, ott történhessen újabb befogadás még ebben az évben az új, innovatív szerek kapcsán. Az egésznek a fókusza nem a megtakarítás, hanem a betegek érdekei” – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán.

A rákgyógyszerek kiválasztásának új módját közben részlegesen megakasztotta a Közbeszerzési Hatóság. Az előrehaladott bőrrák kezelésére szolgáló készítmények beszerzésére kell új feltételeket kidolgoznia az egészségbiztosítónak. A közbeszerzési szabályok megsértéséért az egészségbiztosítót ötmillió forintra bírságolták.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!