2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Európai Híradó 12:30

Szabadkereskedelmi vita: van, ami nem képezheti alku tárgyát

2015. február 26., csütörtök 15:21, frissítve: csütörtök 17:19

A kormánypártok és az uniós biztos szerint hozzájárul a gazdasági növekedéshez az Egyesült Államok és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény. A Jobbik gyarmatosításról beszél, míg az LMP puccsot emleget.

A megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás megsokszorozza az Egyesült Államok és az Európai Unió erejét – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Transzatlanti Befektetési és Kereskedelmi Partnerség veszélyeiről és hatásairól szóló parlamenti vitanapon. Szijjártó Péter ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a mezőgazdasági termékeknél Magyarország elérte, hogy az EU nem irányoz elő teljes vámlebontást. Emellett fontos célként említette, hogy fenntartsák a genetikailag módosított élelmiszerek behozatalának tilalmát.

– Az Európai Bizottságnak adott tárgyalási mandátum a magyar kormány igényeinek is megfelelően egyébként egyértelműen rögzíti, hogy az emberi életet és egészséget, az állategészségügyet és állatjólétet, valamint a környezetet, az élelmiszer-biztonságot és a fogyasztók érdekeit védő európai és nemzeti jogszabályok nem képezhetik alku tárgyát, és a szabadkereskedelmi megállapodás nem vezethet ezen szabályozások fellazításához – mondta a tárcavezető.

A magyar uniós biztos szerint pozitív hatással lesz az EU gazdasági növekedésére a megállapodás. „Magyarország vonatkozásában ez azt jelenti, hogy a mostani hatástanulmányok számításai szerint a magyar–amerikai viszonyokban ez középtávon 15-20 százalékos exportbővülést eredményez, illetve a GDP tekintetében 0,2-0,3 százalékos automatikus növekedést jelent” – mondta Navracsics Tibor.

Az MSZP vezérszónoka azt kifogásolta, hogy a kormány titkosította a magyarországi hatásokat vizsgáló tanulmányokat. Tóth Bertalan szerint kormánypártok álláspontja sem egyértelmű az egyezménnyel kapcsolatban, hiszen Rogán Antal decemberben még amerikai nyomásról beszélt. A Jobbik a gyarmatosítás újabb állomásának tartja az egyezményt. „Nemcsak gazdasági-kereskedelmi együttműködésről beszélünk, hanem egy egyeztetett, globális hatalmi fellépésről, amely hazánk esetében, Magyarország esetében a gyarmatosításunknak és a teljes kiszolgáltatottságunknak az utolsó lépcsőfokát jelenti” – vélekedett Gyöngyösi Márton jobbikos frakcióvezető-helyettes.

Schiffer: Lassított puccs

A vitanapot kezdeményező LMP szerint a glóbusz kizsákmányolásának fokozásával jár a szabadkereskedelem kiterjesztése „Ez egy olyan szerződés, amely a kormányok helyébe óriáscégeket ültet. A globális nagytőke a befektetők kiváltságait védi nemcsak az élelmiszer-biztonság, de a klímapolitika, a pénzügyi szabályozás területén is. Leépíti a munkavállalók jogait, leépíti az egészségvédelmi intézményeket. Ez egy lassított puccs” – mondta az LMP frakcióvezetője. Schiffer András szerint a növekvő profit árát az emberek fizetik meg, mert 600 ezer munkahely fog megszűnni az unióban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!